一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 25

938 回覆
0 Like 0 Dislike
咁的確無理由要搬
所以綠置係一件幾違背市場嘅產物,又唔係下下都有麗月、啟鑽咁嘅地段,綠表撚揀擇就梗嘅,反而整個白置居起喺啲垃圾地段就Fit晒
白表=自己無物業,資料收入合資格去買新居屋
綠表=本身住公屋,還返公屋出黎買新居屋
白居2=可以買2手未補地價的居屋
政府重推自置居所貸款計劃好過起綠置
免息貸款俾公屋富戶做首期推返佢哋出私人市場同放返間公屋出嚟
尤其係而家樓市下行政府可以靠佢哋拓下個市
咁綠表本身平租。當然可以考慮
但比得白表一係未排到公屋/申請唔到公屋/跟屋企人住/租租,見到佢哋成日輪迴式咁樣煩惱都真係唔明點解

當然買唔買都冇所謂嗰啲純粹參加嘅白表就另當別論
咁睇你係屬於有能力買私純粹參加體驗果班,定跟屋企人住/租租 主張無樓都無所謂果班
當年點解會停左呢樣野
終止計劃
雖然「置業資助貸款計劃」與原先的「自置居所貸款計劃」大同小異,最終目的都是為了推動市民置業意欲,但是計劃最終還是在2004年終止。

政府當時表示,該項決定是基於計劃已經干預業內市場運作,而且房委會的整體定位目標,已經不再是協助低收入家庭置業,所以需要撤銷政策,以維持物業市場的和平和穩定發展。房委會終止計劃可以集中有限的資源,投放於出租公屋之上,而非以公帑為置業人士提供貸款,而市民能否成功買樓,應該建基於市場情況,而非政策干預。

計劃相關爭議
「自置居所貸款計劃」及至後來的「置業資助貸款計劃」,都引發不少爭議,在多方考量之後,政府才決定中斷此項資助政策。

干預市場
由於政府當時推出置業貸款後,大大增加了渴望置業的市民的買樓意欲,業界認為這屬於干預市場行為,貸款計劃影響了部分市民置業的決定,扭曲市場正常運作。原本市民的買樓意欲未必那麼大,或者無法在該段時間內成功購入,甚至需要從其他途徑獲得貸款,但業界認為這才是真正的市場需求。

樓市崩盤
自1997年亞洲爆發金融風暴後,香港樓市收到重挫,於2002年樓市崩盤,樓價急跌,及後更受沙士雙重打擊,導致許多物業變成負資產。許多市民受到政府的置業貸款計劃吸引,紛紛買樓成為業主,但是因經濟環境因素,最後手上持有的物業價值大滑,不少市民拖欠政府的貸款還款,甚至成為破產人。

此外,值得關注的爭議點還有一個,根據房屋條例的規定,曾經接受自置居所貸款計劃的市民,日後將無法重新獲編公屋單位,即是受樓市崩盤而破產人士,之後亦無法獲派公屋單位。

重推可能性
政府並非無計劃過重推置業貸款,只是考慮到置業貸款會推高樓市,而且日後如果樓價下跌,因置業貸款幫助而衝動入市、未曾衡量清楚風險的市民,可能會變成負資產。就好像當年受沙士及金融風暴影響的業主,最後怪責政府推出的首次置業貸款計劃,是促成樓市崩盤的原因之一。因此,每當有聲音提出重推置業貸款計劃,不同持份者都會提出反對,政府亦暫時無公布任何相關計劃。
終於砌完張excel貓紙A3都要5版
淨係整朗天都搞成晚
咁設上限 例如1人名 就100萬 2人名就200萬

我諗正常都唔會為100萬老破。。
置業貸款呢樣嘢都係好反智
旺市嘅時候只會火上加油
正如當年林鄭PLAN出台
跌市嘅時候就更加推人去死
供唔起嘅話會屌返香港政府轉頭
“房屋署今日郵寄揀樓信邀請你於2024年5月21日下午12:00前往居屋銷售小組選購居屋單位。請於選樓時間15分鐘前出席及請勿預先購買本票。”

啱啱收到以上短訊,
請教各位到底到時需唔需要帶本票
有時間咪整定先囉 又唔會過期
反正最後都要交
你個sms有毒?

我果句係 請帶銀行本票及個人支票於選樓時間15分鐘前出席
中咗交資料係咪比返揀樓當日既資產同入息證明就得?
驚你揀唔啱甚至賣哂冇得揀,唔想你整完本票又要去退
因為你早過佢揀樓
揀樓當日或之前,睇房署查你啲咩
你入表嗰下,已經得呢兩個地點比你揀,當時亦要考慮供樓同結婚問題,如果當時你未同呢個女人開始,即係未穩定啦,你肯定佢嫁你?

若然已經發展到談婚論嫁,咁你入表抽係為興趣?定係佢根本冇考慮過間屋比你住?

既然你從來冇做功課嘅,而家係考慮有冇更好選擇,或者放棄呢次,之後抽唔到又點樣

你份工咁困身,搞到買樓都冇時間準備,但又要擔心供唔起百幾萬嘅樓,點解唔趁後生轉工搵多啲,或者躺平排公屋
最後都係買一間
搞咁多野做咩
講到尾咪又係地產商喺後面發功
識唔少人都係呢個計劃的受惠者成功踏上置業階梯
仲多謝董建華送咗間樓俾佢
只怪自己遲出世
其實d偏遠地區應該拎哂黎起公屋, 反正佢地都只係要地方住, 本身已經平到爆, 唔使咁方便, 要有取捨
近市區嘅先起居屋, 買嘅方便過租嘅都正常掛?
而d所謂嘅地皇應該拎出黎拍賣起私樓, 喺人地d幾萬蚊尺嘅私樓隔離整棟公屋居屋, 政府個腦都唔知點諗野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞