一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 25

938 回覆
0 Like 0 Dislike
想問揀樓係放曬當日既人一次過入曬去揀,定會分批十個八個人咁入?
同埋可唔可以有一兩個親屬陪入去?
全日分幾個session
一個session 好多人
但係一個一個黎揀樓,唔會有後手情況
可以陪
唔該師兄
想問清楚少少,姐係都係一個一個咁順住number 咁揀唔洗同一時間同人爭?
thank you

雖然幾個幾個咁係counter揀
但前面嘅未揀好 你係揀唔到
唔該師兄
我哋講可以,結果銀行唔批,你上嚟搵我哋集資?

定係我哋話唔得,你唔敢買,轉頭隔離陳師奶同樣case買到你個心水單位,你出PO鬧?定係入game狂P我?

租置公屋嘅銀行list喺呢度,自己問最好
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2023/common/pdf/hos_2023_list_of_approved_banks_financial_institutions_for_providing_mortgage_loan_RTPS.pdf
thx
Lm
想問大家有number 未
我星期六凌晨12點幾收到
唔改定價機制,即係繼續用入息中位數嚟定價,賣靚嘢就要搭N個豬頭骨嚟拉低價錢

買咗驥華、昭明、冠山嘅幸運兒,係時候去銀行搞按揭喇

麻煩整完上嚟分享下,而家係指住個鼻話有錢還,銀行就批,定係要補入息證明之類
成兩年前 原來仲未入伙
兩年算快啦,如果我今年買屠房,2027年先入伙
好不安,未收到
唔賣靚野咪無事其實我都唔明點解會有d咁靚位置既資助房屋不論公屋居屋綠置居
唔好再又loop一次之前講過的野好攰啦
之前有巴打解釋過,塊地嘅規劃本身係公營房屋,就要繼續起呢啲
除非申請改變土地用途,但目前輪候公屋時間未改善,唔會搞啦

而且公屋/綠置嘅靚地其實都有缺陷,例如麗玥前身+目前風水差+噪音,有住喺附近嘅街坊仲講某啲季節有臭味
即係規劃得唔好都係政府既錯
房署唔會無事搵事做啦
期期賣得哂梗係唔會改價錢
資助房屋地唔容易搵
房署手頭上有咩就要起咩,無得話同邊度交換地
但大部分供應都係黎自新發展區
尤其早幾分改劃左好多私樓地變左公營房屋,去達到7:3比
7:3比本身就係On9
政府唔應該狂起公屋
居屋交通方便無問題,但有D地王應該改做私樓
問題係房署手頭上既地唔多,主要都係靠新發展區規劃左既公營房屋用地
其他要靠重建舊邨,重建政府工業大廈
其實資助出售房屋多年來都反應熱烈
政府應該減少公屋,引人嘔返間公屋出黎
增加資助出售房屋,起返多D房協質素既居屋
尤其係新發展區,做返多D居屋,私樓比例
但宜家D新發展區全部都係公屋圍城
油旺重建 希望起下公屋 居屋啦
呢度太多人FF同一期居屋多啲真市區大單位
希望呢盆冷水可以令佢哋清醒

雖然有唔少人未知定價機制係點樣,就寫咗篇論文出嚟
係市建局主導就唔會起公屋居屋啦
加上油旺重建只係概念多過發展計劃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞