一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 25

938 回覆
0 Like 0 Dislike
按揭就另一個問題啦
而家買樓花,到時乜都執靚哂(除非走數破產)
住緊大佬間居屋,排幾年再轉市區隊,反正唔駛交租,就算派3次唔啱心水,再排過!

其實可唔可以呢?公屋戶主唔可以單方面將住戶除名,居屋業主得唔得?
我係大佬就唔肯比細佬成家搬入嚟
老母就鍾意幾代同堂
應該都要通知房署,居屋仲有業權係房署度
幫手供埋樓咪俾你搬
我就係好奇業主可唔可以say no

例如我同父/母綠長買麗玥細單位,兄弟姊妹聲稱兩年內結婚搬走,點知結婚後連埋配偶仔女遊艇仔搬哂入嚟

老人家覺得兒孫滿堂好開心,我就要孭哂全家十個八個人嘅水電煤開支,仲要間屋冇位轉

如果投降搬出去租樓,兄弟姊妹又可以篤灰我冇再喺度住,房署收樓

利申:我屋企唔會咁樣,純粹好奇
真係發展到咁,我會蝕賣層樓
假設我係細佬,本身住緊公屋,我結婚就可以加老婆仔女名

而家用公屋換居屋,係咪一樣做法?
而家政府揸正黎做呢個情況係有機會發生

多謝班人求仁得仁,要房署行kpi
應該要睇番當時買賣協議同房署case by case review
咁要宣揚下,等排得前嘅綠表知道,屋企有唔生性或者意見不合嘅兄弟姊妹,唔好亂買樓

轉用白表或者迫佢哋公屋除名先
我呀!
對比永世抽唔到或者捱貴租/經常搬屋,抽濕機加電費解決到嘅都係小事
早幾日八到,有啲街坊原本打算抽麗玥搞掂哂,但今個月交入息審查,未必捱得到麗玥揀樓,最近轉睇二手居屋
無記錯公屋好似都唔可以加晒兩兄弟既老婆仔女名
而且咁既case緊係叫老母呀哥抽白長啦
留返間公屋俾細佬唔好咩
本身成員可以,長者名後加入成年子女就只限一個

即係父母兄弟4個,兄弟結婚都可以加

本身只有父母兩個,加咗兄就唔可以加弟
麗玥要綠表
重來買樓都係個人或夫妻的事,牽涉到廢老就預左有機會爭產
https://youtu.be/f3_2iBml3iA?si=i-OvTiBlBM7az_kk
雖然唔鍾意黃cfu但都要bookmark呢條片
廚房比想像中細洗衣機上面要淘不鏽鋼層架擺野
雪櫃要打斜擺
玄關放一大一細鞋櫃
長命契黎,叫佢哥早D香,個妹就有樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞