一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 25

938 回覆
0 Like 0 Dislike
宏照竟然係綠置
綠置未收到排位email係咪唔正常?
前排宣布彩虹邨重建
提早公布咗宏照道係綠置
個位都麻麻地,係希望有650呎既單位
Lm
你係彩虹清拆戶?
否則大單位同你冇關係啦
長者/bb隊都未必買到
希望佢起多d大單位,咁我地係後面咪有機會有中單位
起多啲大單位變相咪少咗中小型單位
放眼東涌北啦 將來會係居屋大戶
想問居屋係做即供定建期供?
收樓嗰陣去銀行借完先開始還錢
即係到就收樓前先開始搵按揭同律師而唔係揀完樓就即刻要搵?
關鍵日期前3-6個月搵銀行做按揭就得
因為銀行報價有效期6-12個月,太早搵銀行都唔會理你

有疑問可以跟住官網銀行list打電話問
開放式:居屋280 = 公屋230 = 2-3人單位

仲以為可以搬大少少點知原來一樣...
其實唔明點計。。。可以教我一下嗎
納米:居屋 / 綠置180平方尺 =公屋150平方尺=1-2人單位

開放式:居屋280 = 公屋230 = 2-3人單位

一房:居屋380 =公屋330 =3-4人單位

兩房:居屋440 =公屋390 =4-6人單位

三房:居屋550 = 公屋500=7-9人單位

公屋係計對腳踩到嘅地方 (可用面積),居屋 / 綠置 / 私樓計埋幅牆
謝謝 請問舊屋屋都一樣計算嗎?
綠表戶主70歲,係咪做唔到9成5按25年供?
租置公屋賣比你,幅牆都要計錢
有銀行用99去減申請人歲數嚟批按揭年期,
不過我建議出錢嗰個做聯名業主,保障自己嘅同時,減低風險
諗住買二百萬樓下既二手公屋,銀行會唔會鬆手d?
200萬樓下嘅話即使批唔足30年都唔算重皮
視乎你重唔重視首置呢個身份啦
Me2

目標係租置
【明報專訊】政府目前透過綠置居、居屋和首置等滿足不同人的「置業夢」,近年社會關注是否應調整公屋和資助出售單位的比例。房屋局長何永賢表示,現時公屋、資助出售房屋和私樓的比例為5:2:3,隨着更多公營房屋陸續落成,當局會研究將三者逐步調整得更平均。她又稱房屋階梯已豐富,相信市民能夠「一級級行到上去」,未有計劃增減,只會在有需要時調整。

長遠研調整公屋資助樓私樓比例
何永賢解釋,現在仍有不少人蝸居環境惡劣的劏房,故盡量先以公屋紓緩及解決,長遠在下一階段,將有較多空間調整資助出售房屋比例,滿足年輕人殷切的置業願望。她說不會輕易「丟掉」房屋階梯,正如「辣招」是政府工具,「撤辣」非「埋葬了機器」,只是暫時調校至零;又指社會在每一階段會面對不同問題,既然難得訂立了機制,便應留下應對。

她稱有些房屋階梯的推行步伐和供應會因時制宜放慢和減少,但政府會保持一定靈活度,適時加快或增加,舉例推出「樂建居」(私人興建資助出售房屋先導計劃)時原計劃去年底推出東涌地皮,但該區當時有多個項目流標,故當局不會「硬推」,會留意市場發展適時公布。

另外,早前私樓樓價下跌,多個資助出售項目市值折扣率較接受申請時少,「居屋2023」去年推出時以市價六二折定價,今年1月選樓時簽訂的買賣合約折扣率為30%,變相以市價七折發售。何永賢認為居屋定價機制對買居屋的人十分公道,因實際折扣率會記錄在案,15年後業主若希望在公開市場出售單位,需補地價的百分比只會是30%而非38%;「相反樓價升時,眼前好似着數了,不過未來就須反過來補多些價給政府。現時政府沒考慮更改機制」。
政府擔保係咪老人家出聲明係就得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞