一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 25

938 回覆
0 Like 0 Dislike
請問白居二幾時開波
新一期?通常連埋新居屋

我估年尾

而且每年4500個額,白居二2023啲證有一年期,唔會咁快推新一批
想請教下 我白單唔中/唔岩心水
即係我可以用白居二買任何二手居屋?
2樣野黎wor 分開抽的
我白居二都有抽 不過number 有啲後
白居二公佈咗入到配額嘅號碼,你要限期內申請購買證,購買證一年內可以免補價買資助房屋

建議而家做功課,下期認真處理
Thx Ching
咁咪冇左200幾蚊
有今生,無來世
你單人抽居屋 預左會好難
even白居二每次4500個限額 得一成係for單人
即係450張證
即係都係要頭珠
但抽到 你買二手居屋都冇話特別平左d咩
不過好處係可以自由揀
唔可以咁諗,你買咗個希望同發夢機會
馬鞍山新居屋首宗成交‎ 開放式連露台225萬易手‎ 入伙僅1年蝕住走
https://www.hk01.com/article/1023596?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
💰樓市最新預警 捕捉買賣徵兆!筍盤成交參考💰全球1700萬讀者!立刻下載:https://hk01.app.link/fin
未夠期解綁,似係搞唔掂 原價賣返出去
管理費仲貴過公屋租金
三安仲淨52個真係好多人頂唔順
你贏馬買私樓仲好啦
新嗰個洪水橋樂翹軒真心有啲想買
但六千蚊呎其實都幾貴

有朋友叫我拎咗公屋資格先
再用綠表買市區居屋
咁樣是否明智?

利申 合資格買樂翹軒同埋一定會有公屋資格
請問白表買新居屋,最多可以比幾多首期ga?
唔可以問親戚朋友借,一定要同銀行借貸嗎?
美孚 嘉湖都係六七千一呎
定係我唔應該咁比較
比幾多都得,但揀樓當日比嘅錢計入資產

一般係揀樓比10%,其他放銀行收息,到收樓嗰陣再比多啲,甚至比哂全部
你鍾意嗰區或者睇好發展就得
同埋要睇你家庭人數,未來規劃

兩夫妻就快手買完唔駛煩,又老又嫩就可能公屋再抽大居屋好啲
早幾日fb就有單嘢

妹叫哥+母白長買咗,母單名業主,哥係永久同住人
母遺囑寫咗層樓比妹

哥結婚後再同老婆仔女抽公屋,但唔合資格
想居屋除名,不過佢又簽咗紙同住

就算母肯賣樓,未過禁售期,肯定要蝕一筆

我就好奇喇,呢個情況,佢老婆仔女係咪可以搬埋入居屋?定係要業主(母)同意再去加名?

(佢連出幾個po,講到一舊舊,我覺得個故事係咁上下)
阿哥係知道阿媽遺囑寫間屋留畀阿妹之後仲肯寫名落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞