一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 25

938 回覆
0 Like 0 Dislike
居屋2023白表長者全部有得揀樓喎
點解你「唔中」?

你係白非核?
朋友上年用公屋換左綠置280呎,,跟住今年突然話結婚,想撻訂住返公屋+名 (本身剩係同細佬住,兩個都有份廿幾k嘅工,驚遲早爆資產,兩佬唔係到, 又送錢比政府
朋友+買樓+撻訂+公屋

呢個話題唔好比意見,隨時fd都冇得做

而且佢哋都冇考過未來,兩兄弟住280唔可以長久啦,兩個單身住同一間屋都煩,其中一個結婚(即係而家情況)都惡搞
但住公屋,好像得戶主結婚先加到名。 細佬結都無得加名。 呢個真係難題。
加到都唔會一齊住啦俾我就直接買居屋 呀哥兩公婆住 然後呀哥俾一小筆錢細佬 當買斷細佬個part 資助佢除名搬走
抽到一房居都唔係易事 好似係
「好似」就係大家唔了解囉

加完配偶名,再去排公屋(凍結一年),排幾年有多一間嚟分拆家庭

或者夫妻白表抽居屋,未婚嗰個繼續住公屋

而且兩兄弟加埋5萬,睇過富戶表都知大把時間部署
今期單人隊都有一房居屋

佢哋係冇規劃,明明有N個更好方案,佢哋揀咗最kick嘅路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞