一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 25

938 回覆
0 Like 0 Dislike
契大過遺囑
冇得用遺囑搶樓

冇記錯白長係用長命契
應該得呀哥可以承繼
如果個妹冇名
點解唔除得名?唔明
佢講到比個妹呃,唔知自己簽咗啲咩
幾廿歲人亂簽名仲講到受害者咁
母單名業主,哥冇落業主名
只係簽咗同住人
噉都仲娶到老婆
分分鐘畀人呃埋身家離婚都唔奇怪
單名業主嘅話點解阿哥唔除得名?
既然阿哥唔係業主,申請唔到公屋就應該唔係因為佢有樓而係其他原因
純粹討論吓我唔明嘅問題...
白長可以單人名咩?
我諗應該係因為未夠2年
可以單名業主 我估應該只係未夠兩年除名姐...
佢用長者隊,簽咗紙會永久同長者住喺個單位

4.4 申請者及申請表上的家庭成員承諾願意與該名長者一同在所購買的單位居住。日後至少要有一名名列申請表上的家庭成員與該名長者一同在所購買的單位居住。

18.5 刪除戶籍 - 除因結婚或獲准享有僱主提供的房屋福利外,關鍵成員(註六)只可在購買單位兩年後(以簽訂轉讓契據的日期起計)才會獲准刪除戶籍。上文第 4.4 段所述的家庭成員除外

另一個問題,哥唔係業主,佢老婆仔女可唔可以搬入間居屋住呢?

18.4.1 各單位必須作私人住宅用途,並由買方及名列同一申請表上的家庭成員共住,日後只有業主或聯名業主的配偶及其 18 歲以下的子女才可加入居屋單位/租置計劃回收單位的共住家庭成員名單。
長者做申請人就可以單名業主
咁呀哥好撚慘
我就係想知佢情況,係咪一定要賣樓先解決到,定係可以用「結婚」嚟申請除名

- 哥簽咗承諾書同個長者喺個單位度住,即係佢唔可以申請公屋,因為佢要住喺間居屋
(4.4 申請者及申請表上的家庭成員承諾願意與該名長者一同在所購買的單位居住。日後至少要有一名名列申請表上的家庭成員與該名長者一同在所購買的單位居住。)

- 佢唔係業主,佢老婆就唔可以用業主配偶身份加名入公屋
(18.4.1 各單位必須作私人住宅用途,並由買方及名列同一申請表上的家庭成員共住,日後只有業主或聯名業主的配偶及其 18 歲以下的子女才可加入居屋單位/租置計劃回收單位的共住家庭成員名單。)

- 申請公屋又要夫妻一齊申請

- 如果佢唔喺間居屋度住,出去同老婆租樓,房署又可以收返間居屋
18.4.2 任何家庭成員(包括買方本人在內)倘事前未得房委會的書面同意,不再實際或永久地在單位內居住,則不論原因為何,房委會有權要求買方把該單位轉讓回房委會。而買方在收到房委會的書面通知後,須立即把該單位轉讓回房委會,有關費用及支出概由買方負責。

我覺得呢個case好有研究價值,但佢講到太混亂,fb度冇乜人認真討論
早幾日fb就有單嘢

妹叫哥+母白長買咗,母單名業主,哥係永久同住人
母遺囑寫咗層樓比妹

哥結婚後再同老婆仔女抽公屋,但唔合資格
想居屋除名,不過佢又簽咗紙同住

就算母肯賣樓,未過禁售期,肯定要蝕一筆

我就好奇喇,呢個情況,佢老婆仔女係咪可以搬埋入居屋?定係要業主(母)同意再去加名?

(佢連出幾個po,講到一舊舊,我覺得個故事係咁上下)
單名業主嘅話點解阿哥唔除得名?
既然阿哥唔係業主,申請唔到公屋就應該唔係因為佢有樓而係其他原因
純粹討論吓我唔明嘅問題...
我就係想知佢情況,係咪一定要賣樓先解決到,定係可以用「結婚」嚟申請除名

- 哥簽咗承諾書同個長者喺個單位度住,即係佢唔可以申請公屋,因為佢要住喺間居屋
(4.4 申請者及申請表上的家庭成員承諾願意與該名長者一同在所購買的單位居住。日後至少要有一名名列申請表上的家庭成員與該名長者一同在所購買的單位居住。)

- 佢唔係業主,佢老婆就唔可以用業主配偶身份加名入公屋居屋
(18.4.1 各單位必須作私人住宅用途,並由買方及名列同一申請表上的家庭成員共住,日後只有業主或聯名業主的配偶及其 18 歲以下的子女才可加入居屋單位/租置計劃回收單位的共住家庭成員名單。)

- 申請公屋又要夫妻一齊申請

- 如果佢唔喺間居屋度住,出去同老婆租樓,房署又可以收返間居屋
18.4.2 任何家庭成員(包括買方本人在內)倘事前未得房委會的書面同意,不再實際或永久地在單位內居住,則不論原因為何,房委會有權要求買方把該單位轉讓回房委會。而買方在收到房委會的書面通知後,須立即把該單位轉讓回房委會,有關費用及支出概由買方負責。

我覺得呢個case好有研究價值,但佢講到太混亂,fb度冇乜人認真討論
明白,多謝你解答!
如果當日係本身有 card loan 或者私人貸款還緊,呢啲係點計
借咗20萬返嚟,用咗5萬,剩低嘅15萬喺戶口,要計入資產

如果嗰5萬㩒咗出嚟,未用,或者買咗金、股票等,都要計
咁早幾日嘅case又得唔得?

母+兄+弟綠長買,兄申請人,出首期+供樓,同母係長命契聯名業主

如果弟結婚生仔,佢老婆仔女可唔可以加名入居屋?定係兩個業主反對就唔可以加?

又或者母樂意,但兄企硬唔肯加又得唔得?
唔得啦應該 細佬除名搬走咪得 不過我估一樣可以寫信去申請 我個fd話當時個主任教佢 只要房署批就ok
應該要入紙通知房署
我係細佬就會叫老婆仔女搬入去啦,唔駛交租,再慢慢排公屋囉,等到市區靚view先要
原來係噉
驚影響將來按揭
新入紙嘅話邊有可能排到市區隊
應該要業主申請 如果呀哥老母都肯既咪試下去申請囉不過首先要有咁大間屋先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞