信用卡討論區(191) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我再搵都係無 應該真係無
轉外幣延後付款都要睇清楚有冇哩句

有嘅話一樣係中伏會收手續費
咁其實係咪立即付款用港幣最好 唔使比外幣手續費
睇你咩價用咩卡咩回贈啦
agoda仲要海鮮價,唔同ip唔同browser唔同帳號唔同時間都唔同價
你自己計吓邊個抵咪用乜

如果要用外幣&延後付款嘅話就由search開始就轉外幣
https://www.bnu.com.mo/zh-hant/pages/bnu-world-mastercard
又講下隔離梳打埠
梳打埠本來就無乜銀行支援 apple pay 架啦,然後尋日我發現有張卡居然回贈係唔包apple pay
更正,係成間銀行的 policy 回贈唔包apple pay
dbs online apply係咪最慢
為咗食埋kol優惠要用link online搞
宜家個幾禮拜都冇聲冇氣
Citi好小氣
俾冬蟲歌食飯用
想請問下 Hsbc EM 4-6月萬五蚊 quoya 用完
如果有埋 guru, 我上網簽外幣應該係 red 抵過 vs,
多 0.4% 咁
外幣帶出去實體碌就應該用 vs
我上網簽外幣應該係 red 抵過 vs 多 0.4% 咁

理論上係,但係有機會唔中網購,可以考慮蝕 0.4% 買個保險
咁同我海外碌credit card有咩分別?
我碌張red card係咪都係跟hsbc rate+無手績費?
只係debit係扣現錢?
red 唔係跟 hsbc rate,係跟 mastercard rate
同埋手續費的分別,hsbc debit card無手續費,red 收 1.95%
仲有回贈的分別
Thx巴world debit係咪去旅行會方便d?
唔洗成日帶2-3萬係身
係咪新卡黎?今日無啦啦睇到
出左好耐
但係外幣卡有好多回贈係好過 hsbc debit
係撳錢方便

花旗亦有同類 debit card,global wallet 支援貨幣仲要 (只限) 香港花旗手續費全免
global wallet 支援貨幣仲要 (只限) 香港花旗提款手續費全免
匯豐都只限係匯豐集團機先免香港匯豐手續費
post頭先討論完
又係marketing搞既柒野
拎D錢去train下班CS好過
有lounge同外幣回贈高少少
比大戶用
不過都係認命
黑卡都係冇我份
係root度拎外賣走算
如果你覺得今日外幣兌換價會比將來當刻俾錢嘅時候加埋回贈低嘅話,咁係值得用嘅

例如你覺得Yen會升5%,你而家換定Yen先咁咪賺咗
mox credit不嬲好鬆手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞