古天樂開戲只係撐自己朋友、撐自己業界,你地班外人點解當佢神咁拜?

313 回覆
64 Like 293 Dislike
業界尊重佢正常

你同我又唔撚係受佢既恩,做乜野要尊重呢D人?
都話你係小朋友,連個社會點運作都未知。Uber唔係一種交通工具,而係負責配對司機同乘客嘅平台,同的士係兩個唔同嘅行業。正如你唔會話「我唔想茶餐廳外賣做得好啲,因為就算冇茶餐廳外賣都有deliveroo」。
「老細搵錢,員工得益」既邏輯?

咁天真既你。
成街人都睇死你開公司,仲開戲畀佢拍呀!咁多聯絡架?唔洗講野啦我地。
Uber背後有堆Freelance車、Freelance司機

表面同Deliveroo一樣都係平台,

但茶餐廳無Deliveroo一樣做到生意

Uber司機無Uber就做唔到生意
第一,人地捐過幾多間學校(未計冇岀新聞亦未計而家做緊既)
第二,以你既奇特邏輯做公益幫地球生物,咪又係幫同類,都係冇意義
捐學校,係十八區邊區?等我開下眼界?

定係………益14e同胞?奶緊共?
無佢支持香港電影
大家一年睇少幾多港產片
睇西片睇得多都悶
不過你話無睇港產片又住係山窿嘅
咁的確唔關你事
有成績呢啲冇得唔認嘅外國運動夠食政府水啦 有邊個國家運動員唔係政府養架
我啱先叫隔離屋個呀姨寫套科幻片劇本,佢話寫唔出
你永遠都係係講緊個樣野既外圍遊走
永遠都入唔到去中心明人地講乜
知你呢啲「踩港撚」唔需要香港電影
但唔代表個個香港人好似係咁
覺得港產片唔係一回事

如果冇古生肯年年揼大嚿錢開戲
(大片又有題材小眾少少又有)
冇佢開發港產片其他業務養住班做前期後期嘅幕後
港產片呢種咁represent到本地文化嘅嘢
好可能就會好快咁消失

冇人要求你當佢神咁拜
亦唔需要當佢係聖人
佢都真係一個生意人
但做生意都可以好ethical
佢就係好ethical嗰隻
其實呢
你覺得唔關你事
咁好簡單架喳
就係你唔去理唔去諗咪得
你係咁討論啲唔關自己事既事
你講到好似你被人逼害你要去點點點咁
係咪要睇下心理醫生好
無佢仲有其他娛樂

世界很大、電影要睇都睇唔晒
咁你依家係度講啲你無興趣既野
然後話俾人知你講係因為你無興趣唔關你事
你知唔知自己做緊乜
咁係你嘅選擇
大把人鍾意睇港產片
你唔睇咪撚睇
人地唔會少忽肉
你有幾貧啊?
係咪冇錢搭巴士啊?係既擺個户口岀尼開下眼界!
扶貧啊大佬,唔係扶你你就唔高興!!
尊重可以尊重佢嘅為人
尊重佢嘅氣度
尊重一個人不屈不撓
尊重一個人唔會為名利出賣自己
退一萬步咁講,就算同一個陌生人都應該有一個最基本嘅人與人尊重

你尊唔尊重一個人係睇有冇受過佢恩惠?
咁講法南丁格爾個d都都唔使吹奏啦
所以咪費撚事支持

佢地圍內圍威喂飽佢就好
講緊試當假?
喂,樓主你走咗過嚟啊?
唔係諗住自己上個post有好多連登仔正評
就開多過嚟攞自信呀嘛
自己扮清高喺度鳩噏
攞啲證據出嚟講
等你講每一樣嘢我哋都可以光明正大咁收理皮呀嘛

香港電影界,以前淨係討好大陸市場,而家畀人嫌棄,就搵返香港人課金。
https://lih.kg/3689706
樓主個觀念適合加入共產黨
最好坐埋時光機返去文革,鬥下地主,鬥下啲管理階層,鬥下啲知識分子。
你唔支持仲有大把人支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞