古天樂開戲只係撐自己朋友、撐自己業界,你地班外人點解當佢神咁拜?

313 回覆
64 Like 292 Dislike
佢只係做生意,又唔係做公益慈善

關你地班外人撚事咩。當佢神咁拜都痴撚線。
開套戲俾你拍
noted
佢比錢d 有心嘅人
可惜有心嘅人,能力低垃圾無技術無藝術感
「有心既人」都只係佢自己圈內人。講到尾佢幫同業,得益都會係佢自己。
我係觀眾,我買娛樂

我唔會當呢D人係「神」
幫自己同業有咩問題
個餅做得大先繼續有得做

不如周街搵個路人 課幾球嘢俾佢 叫佢拍囉
你個logic都幾特別

唔識佢 佢又點識你
無問題

佢地圍內自己益自己

我只係唔明班連登仔吹捧古生當佢神咁拜
其實佢宜家有乜分別
你睇套明日戰記,真係周街搵個阿嬸都寫得好過佢
佢有得益有咩問題?
幫人一定要損己?
無問題

我只係笑緊班外人(例如,非電影業界既連登仔)係度吹捧佢係救世主咁款
有d戲無佢開唔成
仲肯定蝕9緊佢都肯拎錢出he
上左年紀嘅前輩有病
佢又出錢比人醫
老實就唔叫好神嘅
但值得敬重
樓主係小朋友?
當每一個行業(正當行業)都做得好,自然成個社會都會好。所以每一個行業做得好嘅人係值得被讚賞。
幫洗米華洗黑錢
唔係同業就唔撐?
撐佢其實同時係撐緊個社會
除非社會唔興娛樂事業
你一係完全唔睇任何影視娛樂
一係以為自己獨醒 其實內心極強共產主義而自己否認或者唔知自己係
請問班明星發大財,大賺人民幣果陣,對香港整體社會有咩幫助?

除咗買多幾間豪宅、買多幾十個Hermes之外
唔益自己友唔通益對家咩?

樓主擺明佢對家分唔到著數走去抵毁人
成個社會就係有分工,唔係做果個行業唔等於我唔care果個行業/個行業對我冇影響。我唔係做醫療但我會想醫療行業做得好;我唔係做工程但一樣想香港嘅工程做得好;同樣地我唔係做電影一樣想香港電影做得好。
娛樂好廣泛,包括Netflix Disney Fox Channel4 日韓台美

香港電影只係好少既部份黎
你見到人幫助到另一個人
你會唔會開心?
其他人就係會
that's it

再者
個行業有發展
香港人睇戲亦都有多啲選擇
所以都一樣係得益者
你講得啱
佢就係唔明 佢開到戲開我哋乜事
佢唔理解一樣野
影視係社會一部分 亦存在於我哋之中
咁我哋撐佢 其實我哋都係幫緊自己 甚至幫緊社會
如果佢做得好 他日香港影視再次衝返出去 其實係大家既利黎
好似以前咁 成龍 李連杰 李小龍 佢哋係令到外國對香港有興趣既一份子黎
正如依家韓國咁
佢唔明既原因好簡單 就係佢內心永遠得一句「關我咩事」
你點解會憎一個係大陸開左百幾間學校既人
佢幫左好多人有書讀
咁你會唔會想「的士行業」做得好、「地產經紀行業」做得好、「業主收租行業」做得好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞