古天樂開戲只係撐自己朋友、撐自己業界,你地班外人點解當佢神咁拜?

313 回覆
64 Like 293 Dislike
我希望佢明更希望睇呢個post嘅其他ching明
你覺得古天樂真係係自己銀包拎錢出黎?

你會唔會太睇得起佢?

佢邊去到「金主」既程度?做金主都要講資格,例如騰信阿里Sony,細細地都要楊生林建岳

古生只係代理人吧
我同你諗法差唔多
耶穌都係幫自己信徒上天堂先啦
我知你講咩

但我唔認同「古天樂」係做到你所想既野

佢未有錢到「金主」既Level。佢只係泊車仔一個。你要搵神黎拜(aka希望有人振興港產片),不如拜真正有錢佬、國企仲好。

等同劉嘉玲,係識好多人、係幫到好多人開戲R撈,但你唔會拜劉嘉玲本人。
你係要咁樣老屈嘅真係冇辦法

其他人畀錢點解要畀你古天樂一個人攞彩呀
騰訊阿里索尼羊生岳少有揼錢實印個logo落credit

你又知唔知古天樂孭起咗大部份港產片嘅前期後期做呀
想講嘅唔係養到好多人呢樣嘢
而係呢part可以賺到唔少其他電影公司錢
絕對做到你所講嘅金主有餘
係啊我睇得起佢啊,唔通睇得起你咩

我對金主門檻無你咁高,你過返一千幾百黎請我食飯,我日日叫你金主又有乜所謂

佢有錢有名有號召力,錢天下一出全部定部分都好,叫得到你講嘅「金主」夾份出錢投資都係一種人格魅力黎,香港電影本身就唔係一個人嘅事,多人參與先可以做大佢。佢係推動香港電影文化其中一個主要參與者,尊敬下無乜問題。
我只係粗略推算。我唔係咩業界人士,只係好簡單人比人、貨比貨

單計本地電影業,曾經出現過又好撚多業界人士多謝前多謝後既本地金主(唔計國企民企)有:

邵逸夫、
向華強勝、
楊受成、
古天樂、
PCCW

邵逸夫拍完電影,有錢到可以另起一檔TVB,TvB當年係好值錢

向生、楊生既錢點黎就唔使講。

PCCW就李生,有幾疊水都唔使講

我都想請教,古天樂D錢如果同以上人士同級,D錢點黎?

佢無好似謝擰檬呢D,日日拍真人Show,日日都收幾球人仔。
你邊度見到有人拜佢?有無圖片影片參考下?請問準備咗咩貢品?有無唱新造的人?要叩幾多次頭?

我只係表達佢對香港電影文化貢獻嘅欣賞,亦希望有更多人學𢤦欣賞。我邊part有封佢神,邊part講過要拜佢,麻煩用下你隻手highlight 比我睇下。

你唔認同「古天樂」係做到所想既野無乜所謂,你講唔服我我都講唔服你,我更希望其他ching欣賞(not 拜,我從來無用呢個字,咪屈) 堅持香港電影嘅人,包括古天樂
我講緊係一連登仔。我自己就無擇名既習慣,但只要有古天樂既新戲上,成堆打手PR就出動。係度歌頌、吹捧。往往先讚套新戲、然後就造神,話古生對業界幾有建樹,一定要撐,就算套戲有「瑕疵」都因為古生係「有心人」所以都要撐

你走去影視台、娛樂台,就係見到洗版式吹噓。佢地既理據就係古生做左好多好事,所以要撐。呢個唔係造神,請問係咩呢?
幫業界都係等人開到工
有乜問題
業界唔止大明星,重有crew
幕後人員都會有屋企有仔女
韓流都唔止宋慧喬或者幕前明星,得益重有後面工作人員以至編劇
最現實層面,人地起碼有工開有收入,你冇,唔再撐就成行直接摺埋,完
無問題。但不要情緒勒索,話咩唔支持古生就等同唔支持本土之化Blah blah blah

佢出錢(如果真係佢出錢)只係照顧佢圍內既友好。與一般人無關。
一雞死一雞鳴

你都唔會Care TVB摺唔摺

商台港台摺唔摺

作為觀眾,世界很大。沒有港產片我都仲有好多選擇
佢出錢(如果真係佢出錢)只係照顧佢圍內既友好。與一般人無關。<-----------------我肯定冇講過要咁撐法,但再冇人出聲,成個行業係有機會直接玩完,背後都有大棚人開飯養家,同一般人當然有關
冇人話唔比你選擇其他,亦唔關我事,我只係關心會唔會聽朝起身又多幾百至幾千人失業,好多做左大半世係無乜可能轉到行,你喜唔喜歡都好,依家香港係退化到開到飯已經唔錯階段,已經唔再講乜重建光輝或者乜野軟實力,行業重有人已經好好
呢個就真係唔同意

無人擔保你份工做到永遠

旅遊業可以收皮、傳統傳媒可以收皮、電視都收緊皮、本地作家都可以收皮、記者都收皮

點解電影業不能收皮?佢地高人一等,要大家課金撐?
呢個係佢地業界問題,你話時也命也又好,係技不如人又好

做唔住就自己轉型。點解要用政府錢(套套戲二百萬)去救?點解要用大家既錢去救?
旅遊,媒介,電視,大部份係有死因自已問題
電影固然有好多自已問題,但都係個句,依家重有人有飯開已經好好
其他乜野軟實力,點揚威海外,第日再講
留意下,伸手同政府要錢係高志森,黃百鳴呢路人,佢地係乜,我諗你唔會唔知
係。古生佢自己課金救自己人,係佢既選擇

但請唔好將佢呢個行為做情緒勒索既理由

觀眾沒有欠佢地從業員。好睇自然有客買飛睇。唔好下下擺「撐文化」上台。
佢做電影既唔幫同業唔通幫做裝修既?
點止

你地口中果班「新導演」邊個唔係拎政府200萬開戲?
撐同行有咩問題?
的士佬會唔會撐下消防?
餐飲業會唔會撐下船運業?
建築業會唔會撐下清潔業?
講句公道說話,佢已經做好多公益事務,又起學校又捐錢搞基金,現在自己公司開戲都唔得?唔通要捐身家派通街?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞