倫敦及英格蘭選區全面工黨化

255 回覆
262 Like 74 Dislike
你可唔可以有系統講下工黨上場有咩預計會做既政策?
佢地宜家係在野黨 咩野都屌 大家又望佢改 變左好情緒化

變到我想有系統預計佢地上場 有咩真係會做都好難
其實係打錯字,工黨
ok 原來你係環保膠
其實工黨唔係食晒保守黨啲票,隨時到大選,保守黨同Lib Dem 加埋多過Labour
最差情況係冇1個黨過半,啲policy 到使唔使過
咁講,如果工黨唔一定贏我會投佢,但佢贏梗咁我就會投下啲值得支持嘅細黨,which綠黨係某啲方面我都幾支持,例如發展綠能之類
以為你講蘇格蘭威爾斯北愛唔認為自己係英國人
其實諗諗下個情況幾大鑊

估唔到百年後既英國
會比隻印印/nigger揸旗
londonistan
日本咁
師兄你啲諗法有啲特別,我嘗試下覆

HS2 最大問題係成本,反而票價我真係唔覺得咁關鍵,而家啲火車peak咁貴依然大把人搭,去歐洲啲廉航平過HS1好多,但HS1依然有需求。肯俾錢既人搭高鐵,唔肯咪搭普通鐵。高鐵同城市重建都唔見得關事,Euston塊地其實唔大,大啲既發展區應該得Old Oak Common嗰邊。同埋我都係要重複個句,釋放WCML capacity先係HS2重點,有HS2分返開啲往來南北既客流 同埋地區客貨運係好重要,南北經濟差距太遠 咩都比曬倫敦,預咗俾人反檯。cut到淨返伯明翰係因為Phase1已經起緊洗濕咗嗰頭,但鬼叫佢越cut越多

Reddit 認真好多囉好唔好連登仔偏執到不得了,成日睇啲垃圾sources。唔用啲歧視 種族/男女/LGBTQ 既字句又好似唔識討論咁。

有少少唔get你後面講種族嗰part既立場 首先其實係要分返開合法移民 同 難民,撈埋講其實好難傾

講啲差既區 其實就係唔同族群既socio economic status唔同,係因為啲新移民差 所以嗰區先變差,定係因為嗰區差(平),所以新移民經濟條件無咁好只能住差既區? 定係其實兩樣都係呢

脫歐就係令到英國損失咗一大班本身文化上比較相近既歐洲人力,所以班Brexit友係玩自己。 同埋一個國家又唔係淨係需要啲專業人士或所謂高質素移民,無咗啲基層新移民,好多勞動密集基層職業人力缺口補唔上,你連uber eats同Amazon 都無人同你送 而我諗合法移民既問題係integration到。

至於難民又係好複雜既問題。我覺得唔關英國二唔二流事,強如美國都無能力無限制接收難民。政治難民同經濟難民亦唔同,經濟難民遣返返原居地ok,而政治難民或者戰爭難民要佢哋係原居地等死又唔符合人道主義(亦無手段資源完全阻止佢哋黎 ),其實係好難拆
local election 同GE 又唔同,單議席單票制 同 多議席多票制又唔同。唔可以用local election 直接當做係GE 結果。工黨食唔曬就肯定既,一黎有啲人點都唔會投工黨,但又唔想含淚投保守黨,咪投Lib Dem,二黎就係 以巴問題 Muslim 寧願投Green/Independent 都唔想含淚投工黨。但除非有咩大事發生,否則工黨GE應該好難輸,問題係贏幾多
世界上除左日本同大陸之外,無其他國家有足夠人口密度及基本薪酬去支撐鐵路運作及維持,都係一係就唔可靠一係就蝕到入肉

TGV:Qu'est-ce que je suis ?
Not to mention Northern Powerhouse
唔好玩啦
Man早過B'ham有輕鐵喎
HS2 Phase2 都無埋,仲發夢NPR,想要新鐵路 落倫敦住算啦 分分鐘起完Crossrail 2 都未有Northern Powerhouse
過多幾十年直頭可能有香港裔揸旗
難民問題在於公眾只會聚焦喺俾唔俾佢哋入境,但去到呢個階段,難民已經係存在咗,係討論緊係點去應對而唔係點去解決,所以isolationism係表面上應對緊嗰問題,但其實暗地加劇緊個問題。

另外亦值得諗英國乃至成個歐美喺經濟疲弱之前,難民嘅問題係側重於integration 而唔係資源。當然可以話係coincide 咗難民人數急升,但亦有一定程度係將經濟對民生嘅負面影響deflect 落難民議題,after all 佢哋同經濟困境相比點都係個相對嘅easy target。
呢個就不嬲㗎啦,但就算英格蘭as the majority 都唔見得有任何可能出現一種統一嘅文化優越感

Region 同 class 嘅區間令英國文化自然就係某種意義上嘅multiculturalism,所以你見就算啲政客campaign 想appeal common identity,佢哋做嘅嘢用「貼地」都可以完全涵蓋到

Alternatively, there’s a reason why Johnson was successful as a populist politician but not Jacob Rees Mogg.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞