倫敦及英格蘭選區全面工黨化

255 回覆
262 Like 74 Dislike
Agreed, 順帶補充兩點:

1. 工黨現時嘅政綱甚至係比佢嘅支持者批評太過右:Rwanda 講唔出會幾時廢除,net zero 又含糊其詞,大選內政主打仲要係玩治安。如果咁都可以俾人話左膠/共產,咁要點先至唔叫左?

2. 由bojo 嘗試阻撓國會審議脫歐到sunak 立法定義盧旺達係安全,保守黨對英國憲制嘅傷害已經夠大,再忍係縱容緊一個elected dictatorship。
佢哋自己已經移撚咗 咪反對後來嘅移民囉
自私卑鄙無恥
但與此同時khan係工黨以巴議題數一數二vocal 嘅figure,加上有Lee Anderson風波間接助攻,如果冇更直接嘅代表,以巴對佢嘅影響理應相比其他地區嘅工黨候選人細

至於West Midlands 就充分反映咗hs2對佢哋個朵有幾大影響,street 就算一直高調支持hs2同喺選舉工程棄用保守黨牌頭都唔夠挽回失勢
咁就死啦
人地印巴個D嫌唔夠人係咁搬搬到幾大黨都一堆議員仲搬緊
得個丁屎人就想落閘個少少人放血放邊個先呢估下
呢啲post香港時間推得仲快過英國時間
成堆人打稻草人打得勁開心
好似以前香討藍絲五毛圍爐咁
大城市減少私家車非常合理
1. Heir to Blair 丫嘛 Kier Starmer 擺到明就係想盡力討好中間選民,贏咗GE先再算。大啲既政策/願景好多都模稜兩可 唔夠膽講話做。Green investment 咁大壇嘢咪又係U turn
(另一方面英國真係無錢,要有新嘢就要係第二度cut嘢先bal到條數

2. 講起脱歐又係鬧劇,啲承諾究竟有邊樣兌現到。講border 結果非法移民越黎越多;講經濟,脫離咗歐洲single market 令到自己啲產品競爭力下降,歐盟國家寧願搵返歐盟其他國家貿易,英國自己去搵其他國家簽FTA 人地又唔多show你。就算以後想再入返EU,啲條件一定Harsh勁多

同埋樓主咁care用錢買票/浪費錢係福利政策,知唔知Pro Brexit 班友大大隻字巴士廣告就係話以後可以將俾歐洲既錢放落NHS 到,結果啲錢呢

3. 不過又講返轉頭 如果19年係Corbyn 上台,外交政策又會係災難級,無論對港 or 對俄烏都係,所以真係
其實英國核心價值就係尊重不同種族同多元文化

英國移民政策叫 multi-culturalism
法國移民係迫你一定要學法文 認同法國價值觀
又係以為有錢大哂,香港人都係擺脫唔到功利思想

同埋你咁講,即係以做「港豬」、聽話、一味掛住返工為榮
香港討論左右真係哂氣,自從左膠呢個term 出現 啲討論幾乎都係打稻草人。然後又個個用美國嗰套黎定義左右。如果用美國嗰套黎定義 咁成個歐洲同香港都係行緊共產主義,咩公共醫療 公共房屋 免費教育 有邊樣唔係所謂左派政策

不過平衡啲咁講,歐洲極右崛起 某程度上都係因為歐洲各國 無論中間偏右 or 中間偏左政府 對日益嚴重既移民/難民問題都無解 ,所以有啲European覺得極右係solution 都無可厚非(解唔解決到就另計),但一班黃種人移民走去支持極端民族主義既極右派 真係得啖笑
3. 我都好同意… 諗起上年同public law 嗰lecturer傾pmq嗰陣講起corbyn 係典型淨係適合做在野黨嘅政客:一方面會想民主制入面有把咁嘅聲音去監察政府,另一方面如果執政就必定炒車
件撐俄撐巴支持左翼都係到9up ,日同夜根本兩班人嚟
香港早晨時間一班五毛係到表演
辛偉誠而家仲唔公佈大選係想點
反正而家工黨訓係度都贏 一上任又會推翻晒佢而家d政策 不如比個國家早d適應好過啦
咁但係佢Party affiliation 始終係工黨所以點都有影響?再加上雖然ULEZ 對選舉影響無啲media/Tory 吹得咁大,但點都對Outer Borough有啲影響?

同埋 通常投工黨既人唔一定支持ULEZ/LTN,睇Tower Hamlets Council就知。嗰(前)Labour Mayor係同其他Labour Council唔同,佢係倒轉拆走現有既LTNs 既
Corbyn 咁左擺到明係英國唔會選到,論左派 大西洋對岸嗰Bernie Sanders 比佢合理好多。不如諗下係alternate universe Miliband 無食嗰Bacon Sandwich 係唔係就選到
支那, 伊斯蘭, 黑鬼, 3世界三大癌症
而家真係越睇世界各地嘅演變越覺得社運班後生仔犧牲得好無謂
分析得好好
歐美liberal=左膠=左派=支持共產主義=親中共=親中
我發覺依家好多人都係咁樣推演
先唔好講依家西方嘅左翼係咪pro共產,鄧小平改革後嘅中共已經冇共產主義呢回事,依家嘅中共似極右多d
事實係伊斯蘭 黑鬼就係世界癌症 文明破壞者
咁團結有無啲自己人搞自己人嘅故事
中國人最叻唔熟唔食
東南亞人呢
Tories 喺利物浦今次點?係咪又輸到保證金都攞唔返?利物浦嘅Tories 真係全英國最悲慘嘅保守黨人,仲慘過以前香港差佬調去守水塘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞