倫敦及英格蘭選區全面工黨化

255 回覆
262 Like 74 Dislike
攞多個月人工嘛,你辛偉誠唔志在姐,下面班MP仲想R多幾個月架
連登有啲傻鳩係咁
樣樣野立場先行又政治上腦
駁唔到就淨係識話人五毛

一面話支持民主自由平等
另一面又反女權/LGBT/環保/左翼呢啲西方社會思潮
支持極右反移民但又要唔包埋自己
以為自己係榮譽白人高人一等
根本雙重標準到仆街

去到人地國家做第一代移民
櫈都未坐暖就想反客為主
仲想教返當地人投票揀政黨
真係人唔笑狗都吠
根本就弱智,以為自己仲係以前住香港咁有話語權?將熱狗個套帶過黎遲早比人拉鳩你犯hate crime
效應同經濟唔好時會打仗一樣
市民係需要一啲共同目標去維持信念
稅項係必然,但令到市民覺得有支付價值先係重點

奧運唔止係為經濟
某程度上帶個目標去轉移返國內不穩定氣氛
凝聚力就係一種價值

係得某啲地區先會講運動無價值
CLS點解會講得出口
包容唔同種族宗教都唔得 之後讚自己高質
LTN拆走?講就咁講呀?

我以前就係日日係 tower hamlets 入面揸車仲住過一陣,2021 至 2023 都係 LTN 越黎越多,仲要因為賣地賣發展權益去封路既搞唔少出黎,parking permit 就更加係你個座大廈如果有提供車位 (但唔係一比一即係有提供車位但你分唔到) 係唔會比你申請 permit,一個都唔得。有啲地方個路口本身窄又要過巴士,就死都整多三四個車位去阻住晒又點計數?為錢啫

再者,睇番呢位的「所謂」獨立既候選人,咪又係阿叉伊斯蘭,所以先會係 tower hamlets 選上嘛
移民同難民撈埋一齊
你盲撚?
樓主連印度人都屌喎
人地早過你班賤種移英啦
邊忽難民呀
labour 呢個區俾muslim independent 界走既票仲多過tories 俾reform UK界走既票,Tories 真係輸自己
同個有英國籍嘅結婚

去同鄉間公司做嘢,居留過10年就有資格申請永居或者庇護

去倫敦嘅真。野雞大學(London metropolitan)買位然後走堂去打黑工,或者排名較後收生唔嚴格(Kingston, Huddersfield etc.)嘅大學留學。畢業後靠正常途徑搵工,然後住夠10年攞永居
希望快啲拉鳩樓主譴返返香港
唔好整臭人哋地方
保守黨自己選出黎,怪得邊個
HS2 個例子係諷刺班友london centric同埋要再強調一次HS2最重要係釋放WCML capacity 俾多啲客貨運行。不過連曼城無輕鐵都講得出 我唔知點樣同你討論

咁我認同唔少香港人係比較容易integrate,但呢個移民/難民政策點處理又係另一回事。印巴裔/非洲黑人/中東難民 既整體背景都唔同,更加唔洗講入面每個人既情況又有唔同。香港人講親呢啲就拉埋全部一齊講,講到尾咪又係當自己精神白人精神歐洲人,一次過歧視曬啲人。

要認真討論就應該係傾啲移民/接收難民門檻應該點set 點樣執行,而唔係一次過拉埋去講族群。痴埋去極右到 真係以為班極右會同你分黃種人啡鍾人黑種人咩
咁其實倫敦市長唔係真係咁大權,有啲權係borough到有啲權係中央到。唔講ULEZ/LTN/大刀會 其實無咩好講
咁可能啲Muslim 會直接唔投票/射落 greens 度囉

呀 Andy Street 真係多得印度佬唔少 r/ukpolitics 啲人話佢任內做得唔錯 啲人都係睇黨唔睇人搞到佢輸

不過11.7% 人咁撐巴又真係幾誇張
同埋 reform 都幾失敗
撐巴票都多過佢
好搶口,駁唔到
咁多段覆唔到淨係覆LTN 呢段 我嗰例子係講 有啲工黨支持者/Muslim 唔見得支持ULEZ,所以影響Sadiq Khan 選情,唔知你想駁啲乜嘢
Andy Street 就係輸保守黨牌頭,的確唔少人都覺得佢做得幾好,但moderate Tories 係黨入面仲有幾多生存空間先

如果係GE 都算,但明明係local election 班人用以巴立場黎決定選邊個 Starmer 無跪低真係算係咁

如果reform 係歐洲 應該會贏唔少,但英國同西歐政治情況唔同,歐洲好多左或者中間偏右做耐咗,而家係轉緊右,但英國保守黨做咗14年,係右轉緊左
零淨移民
Sorry我住係倫敦 記錯左 但我都係果個問題 英國交通太貴 你起完HS2 有幾多人搭得起 去到目的地 你之後點去最終目的地

宜家取消埋曼城站 我肯家大多數都只會揸車經M40去伯明翰 果條高鐵肯定蝕到仆街

高鐵帶動成個城市更新同重建係好事 伯明翰係好成功 但問題依樣野唔需要高鐵都做到 係味要需要浪費英國所淨唔多既錢去做依樣野?

依到係LIHKG 就算Reddit你討論同樣問題 都只會咁情緒化 無人會有興趣同你分邊個巴勒斯坦好人 邊個壞人 我身邊好多同事都係黑人同南亞人 大家都好俾心機做野 依樣野其實好值得欣賞 黑人係好兩極 好勤力好垃圾 印度移民二代比在坐既多香港人更英國人

但你望下倫敦 多南亞 多包頭 多黑人 Almost係垃圾區既典型特徵 我唔覺得白人有幾高尚 你住係英國 垃圾白人見得少?

我一向覺得英國係二流國家 無咁既能力收難民 最好學澳洲 掉曬係佢地係個島玩真人大逃殺 而專注為收高質素移民 但你睇下脫歐後 我地其實係收多左成堆垃圾 高質素移民反而成個制度仲差左 果個評分表簡直係笑話 我地反而仲收唔到高質素移民

極右本身好偽命題 就算新保守主義者 其實都分好多款 我同意連登果種極右係痴線 但極右有D諗法其實我係支持
某啲連登仔就係咁on9
覺得極右識分咁族群
咁犀利嘅就唔會做極右啦
左黨係咩黨?工黨定 lib dem?
其實香港都唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞