出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
其實人地都唔知你有咩問題 梗係你自己問 肯教同唔點9你已經好好
起?
咁佢職位係咪專職教人先? 佢係幫手帶一帶你 定係 乜都唔洗做淨係帶你做先?
同埋你唔識點解唔係你主動問而係屌鳩人唔主動教? 你唔出聲人地點知你唔識?
你話人教得唔好 唔通你又學得好好咩
你而家唔係屌緊人地唔教你野 係屌緊佢唔主動教你野wor
我同意你,蝕底少少,用自己時間幫下人其實無咩所謂

而做善良嘅人難處在於
一旦唔做yes man,人哋嘅說可以好難聽
有時諗嘢有啲唔清楚,被啲撚樣講兩講
仲以為係自己真係欠咗佢

所以做好人一定要比賤人更堅持原則
更唔怕別人睇法。
樓主講嘅善良人通常係啱啱出黎做野先會有
做耐咗嘅即使無心/無料上位都好鍾意講是非過日晨
真,公司識親耶撚冇個好人
信耶穌嗰d特別賤唔係新鮮事喇
雖然我都同意
但我見唔少人都可以做到雙面人

另一半同屋企人係同佢過世
但係同事可能逼走咗佢以後都唔使見
自己仲可以升職之類

好乞人憎嘅同事都會有好朋友
我估只係佢點樣選擇對邊啲人好啫
試過嘗試做一個善良既人
升左上中層之後
隔離unit又蝦你 自己下屬又蝦你 自己上司又蝦你
表面睇 人緣好似好好咁 個個都會搵我傾計 食飯 whatsapp
但久唔久就會搏大霧想搵我笨
最後搵機會跳左去同公司其他department
我可以話你聽 25 歲前既我同25歲後既我都基本上係兩個人
25歲前我真係好諗人地感受行先
25歲後係真係慢慢自己行 話知你死係我面前 你死係你唔夠叻
你對「學哂」既定義係你學哂佢教左你既野 定係 你學哂你果個職位需要做既所有野,你已經係一個合格既某職位員工先?
前者既話 咁係你有問題 踢一踢先郁一郁
後者既話 你可以屌鳩返佢轉頭 話你呢個職位係淨係負責呢D野
Exactly
話唔得唔係因為唔得 而係你選擇唔去咁做
感性行先過理性 所以你咪選擇唔到咁做
其實只係好簡單 對每個人相處方式唔同咁解
其實個個返工都戴面具架啦

大家返工覺得好難頂好強勢嘅呀姐,返到屋企對住老公都可以好小鳥依人
某啲場合就係要用某個形象先維持到
真係純睇危機感
我都接過好多屎
好多人唔抵得想跣我
有啲成日跣人既就不嬲出名
唔太熟就小心使得萬年船
熟既都小心搵你幫手會唔會係一舊自己都食唔起既屎
永遠陰謀論諗多幾步發生咩事要點拆
我係作最好準備最壞打算既人
所以暫時所有野都一係成功拆解一係避過
職場險惡,個個都保護自己,一係就埋堆靠害,害死你佢咪有得上
好多時放左工就另一個面孔,正常好多
我發覺係d人點對個世界,個世界就會點對返個d人。計較嘅人就自然會覺得其他人同佢計較。對其他人差嘅人就會覺得其他人對佢差。係見識過唔少西人,但d西人唔知點解比較少西我,通常都係西返其他西人。所以overall都覺得其他人其實ok。
利申:公屋仔,絕對唔係因為有錢所以d人先對我好。
冇用架
佢地既角度係要大家一齊唔做野
所有人都扮廢,咁就冇人覺得做廢
雖然間公司我冇份
但唔做好自己本份,仲要影響到人我就做唔出
返工係有種人要搞鳩人先安樂
甚至你做自己份內事
佢都唱你咁搏做乜
cap完水做大佢做慈善機構,又多一樣證明自己既善良既行為,但同啲冇信教、信其他教既富豪就特別友善一齊做show
SAME
其實我好抗拒呢件事,但係你抗拒既過程其實你真係好痛苦好痛苦
希望最後可以慢慢睇化,你可以話係妥協,但尤其係香港呢個地方要保持呢種心態真係好困難
簡直係與世界為敵咁,你永遠唔明老闆點解可以咁仆街,亦唔明點解同事可以咁閪,但佢地就係一個存在既現實
無錯,唉
唔知其他地方會唔會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞