出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
你嗰隻叫fact finding加上好語氣完全冇問題
我講緊挑機係未了解清楚成件事就已經串柒柒發大嚟講
搞到其他人都以為你錯
點知係佢自己搞錯咗 對唔住都唔講聲
例如有個同事十一點幾先返工
然後嗰小人冇了解過就岀email話notice到有同事朝早冇請假但唔見人
覺得嗰個同事嘅supervisor要正視punctuality問題
但其實嗰個人一早已經講咗係岀去見客而事實都係
品德教育其實就係統治者陰謀黎
成日都好想訪問下d 仆街同事點解做人可以咁賤? 良心過意得去? 夜晚訓得著教? 老豆老母教你咁做人?
咁似某種犬類既另一半既
呢度有冇人會認自己踩過人上位/害過同事/質過人食死貓
公司有個同事又係咁,同時間佢又真係攪緊離婚
講唔善良 一定係無結婚老女人排第一位
又惡毒又自大又仇男人 勁撚難頂
唔小心負平左

認同, 善良只留比最親既人
唔係呀
第三者都可以好善良
校長同我講信啲唔信啲
痴撚線你依啲職場巨嬰
有冇諗過你先係on lun9嗰個
出黎做野仲大條道理旨意人地spoon feed你
睇撚見你啲口氣就想屌柒你
香港啲填鴨教育就教撚咗你啲廢柴出黎,屌你老母
表面上做好人
用機心嚟保護自己 唔好害人就得
腥港正苦都大撚把
唔止淋病 太監超都話自己係
呢個真
一踏入公司門口就會轉希特勒,德川家康mode, 離開公司就轉返佛陀孔子mode
人地仆街係人地既問題
你自己唔仆街都係自己既問題
性格決定命運 唔比人影響到最重要
依家既環境善良既人只會愈來愈少
係香港過多十零年好人隨時絕種,有人跌低都唔會有人理
以前公司最鍾意講是非就係基督徒中年女人
做邊行呀?
啱 防人之心不可無 害人之心不可有
絕大部分都係啦,華人社會中掛個基督徒之名扮吓嘢
我堅持緊,但唔知堅持到幾耐
返教會其實好有用,因為得把口嘅基督徒,通常唔點熱心教會事務,所以成日返教會嗰啲都係善良居多。

如果想揾善良嘅人,真係教會最多。
人善被人欺我覺得唔係必然嘅事,要用智慧去解決問題。

那時,耶穌對門徒說:「看,我派你們出去,好像羊進入狼群裡,所以你們要像蛇那樣機警,像鴿子那樣純樸。

所以唔係任人魚肉咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞