出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
你太care人點睇你姐
係香港做善良

係連登講下好啦 出返現實有咁賤得咁賤
真,好撚多仆街
試過借去幫隔離team做野,
負責條友可以乜都比哂人做
跟住佢又唔撚識野,仲要我做撚埋佢個個職位嘅野
你老母,高我兩級,年資多我8年可以廢撚到咁
呢家仲要入到政府hea
教會?
教會中看似善良嘅人更可怕
我一直都相信人性本善
不過只係出黎做野周圍都有啲仆街搞事
搞到個個嘅本質都變左咁解姐

可能個啲閪人原本都係咁
依家政府未必hea
愈仆街嘅人先會愈信教
因為現實冇人會原諒佢哋
只有主/耶穌一個非存在嘅載體會原諒佢哋
簡單啲講,其實係自己原諒自己嘅仆街
當年第一份ft 就係咁,做足野對人好,大份同事關係都好好,個supervisor 鳩派野亂屌人日日講唔同同事壞話都忍足氣。 半年後直接放棄做好人,唔做衰人就算,1萬尾就想我包埋收仆街氣。

可以想像到點解香港發展咁差,個個都受到冇心諗野
明呀
成日都思考如果有日自己做人上司一定唔會做依啲咁嘅仆乖但另一方面又會諗到時自己有家室有權力係咪真係會咁為人設想
個fd同我講係我哋依種人自尋煩惱,面對啲仆街嘅時候自己都仲保持到理性再算
當然啦
喺佢哋眼中
同班management眼中
搞掂咪得囉
理得你哋
所以而家要改變心態
總之唔好搞到我
唔係叫我執佢哋啲屎就得
害人之心不可有
防人之心不可無
我有朋友早排過左身 我個耶撚女人老細同我講唔好傷心 佢咁樣早啲回歸神既擁抱係件好事 屌你老母
唔仆街 唔識做戲哄老細點會比你上到位
眼見好多人前人後兩個樣
做戲好撚勁 對老細就笑笑口 對班細嘅就西面
香港地學人講善良
小學比人欺凌
帶頭嗰個就係信教
宜家仲周圍傳教同做老師
真係想叫耶撚們收皮
所以好多高層都單身
尤其女人
畀人借去隔離team呢啲情況通常最濕滯。
一來新team知你只係短期借將,唔會當你係自己人看待,好嘢冇你份,但衰嘢實預埋你。
二來你新嚟新豬肉,唔熟架步同啲嘢點運作,咁喺資訊不對等嘅情況下,就更易畀新team食你夾棍,將唔應該由你負責嘅嘢卸埋畀你。
除非你自己後台背景好硬,否則做親借將通常都係無乜運行。
我嘅人生入面預過最賤最可怕嘅人都係信你講嗰個教
性格有問題 咁撚難頂
對住佢9個鐘都唔撚想見到 何況做人世
到有一日你地有衝突(涉利益與否)
你就要識睇路啦
如果唔想日日咁步步為營
你就一開始要識揀啦
跟住過左個年紀知道自己賣淨
直頭全身投入工作 996 用工作換成功感
自己唔收工當埋啲細唔洗收工
lm
搵錢真易

仲有人話另一半唔係咁對你咪得
人賤開有條路 例如一個喺職場上成日講大話嘅人
會喺一段關係入面唔講大話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞