出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
我公司勁多
應該係貫徹入教會拎connection 嘅原則
條友完全0信仰
純粹見大佬信教
佢就跟住扮信
等自己多啲路數
份人勁閪又勁蠢
做野直頭係柒
我啱啱入職已經要教佢啲基本野
個腦都唔知做乜野用的
講撚極又唔信
講明ABC solution
最大風險係C
我建議A
佢揀完C 柒左問我有冇得救
我屌你咩
由頭做啦仆街
我真係好憎耶撚教
偏偏善良人就無好報
你自己揀囉
on9
香港太多人你對佢善良 佢當你on9. 最終都係逼使自己唔會係商業場合做好人.
通常工作賤開
家庭/伴侶好少咁賤
因為咁賤對你就係為左花多啲時間比另一半
擺到明唔係自己做錯覺得人地衰 係人地屈你先會覺得佢衰左啦
9唔撚撘8 屌你老母死耶撚,快撚啲上天堂陪耶穌啦
真 個公司風氣唔好你幾好心都冇用 我一開始都唔怕蝕底 同你一樣 果件事既出發點係冇錯 但後來真係得罪左人 依家已經set曬boundary 做好自己既部分就算 cls真係唔好多事 做多左係應份 做錯就入你數囉
識得一對夫婦 佢哋平日講嘢都好刻薄 覺得自己有錢 見人食平少少就話啲嘢比狗食 唔知佢哋第日點教仔女 會唔會比啲仔女收
人地扮蠢攤長黎做
大把呢d人
唔搞到我,我都唔會理
但最仆街係佢扮蠢搞到我
然後老細叫你處理佢d蘇州屎
搞掂人地又話你做埋人個份
唔係
但可能我會係
我從來都唔係個啲真性情既人
同埋你做野就有做野個樣
放工對朋友有對朋友個樣
對另一半有對另一半個樣架啦
每個界別既人對你既用處同俾到你既野都唔同
你好自然會有唔同一面同相處溝通方式
唔需要特登去變 而係好自然就唔同一面 唔會人格分裂其實
同埋我講緊係出面同返屋企唔同人 唔係講緊係出面會不務正業定點
你同果個人講話係阿頭叫

有d刷鞋狗 放工唔走 坐係度用office mode上連登
目的係乜? 係等佢腦細放工佢先放工 扮忙

結果佢真係上左位
一係避免衝突 一早feel到就要識走定位先
一係一有衝突就閃 唔好感情事
人生越扭曲越多苦難嘅人越容易有信仰
善良既人做野愈耐,愈會被同化
唔係佢地唔夠堅持,而係香港呢個地方太恐怖
咁你有無覺得其實你遇到所謂既「好人」其實當中有啲係食相好好睇偽君子 只不過你睇唔到咁解 呢啲先高章真章
你識多啲呢啲人係啱 對你個人同事業都可以有幫助
但當然你自己都要有好既係俾到人
教會人大部份都閪
我有預感我到最後都係會變閪
做野同私下可以有兩種唔同性格 但人品去到邊度都岩既 你睇下佢點對個清潔阿姐先
唔知同部門人數數量同工作對象有關,我啲同事同上事應該全部都算善良人,最多係有個同事有時脾氣火爆咁對客 。

返工冇辦公室政治我已經好開心
好正常wor 唔通真係捉住你隻手教呀? 自己係隔離望 自己係隔離聽 叫你做野果陣你唔識就問返點做
出黎職場教人係咁教架wor 你交學費我咪捉住你隻手教囉 你而家袋緊人工 其他人又冇收你學費 仲想點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞