出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
中年單身大多性格好撚難頂
係咁好嘅話晨早比女mark咗/ 嫁咗
無伴侶咪投入工作
最早返係佢 最遲走係佢, 放假覆email
唔講以為公司佢有份遇著依啲極品早走早著
有好多假耶撚
有好多人為咗做到啲與教會有關係嘅工作
例如老師嗰啲
就去信教
真呀,佢老母,自己做d野差到一個點
有單野佢走咗無人跟,比咗我個邊跟,跟返單野同重新做差唔多
做野無backup,d野寫落去唔知係點黎,有得抄嘅野佢都可以自己作
見力打力
只要有個好撚廢嘅同事
喺其他人就死需要幫個陣拎走佢要做嘅嘢
表明拍硬去幫 只此一次

之後就大把好說話聽
對你有好處嘅就係善良
自己閪wfc
教會最多賤人
則係你expect佢喺出面就恃勢凌人、見風使舵、不務正業,返嚟屋企就善解人意、同你同甘共苦、真心尊重你愛你唔會出賣你?你都幾搞笑佢會係人格分裂定其實兩個人嚟
樓主玻璃心到⋯做錯野俾人鬧就話人地係唔良善
小朋友,世界就是這樣運作。
惡人先發達, 兒孫滿堂, 幸福家庭, 長命百歲。
唔少富豪都做過好多陰質野。

eg. 澳洲賭場大吃細, 田生收樓賣比發展商。 眼不見為乾淨。
大家食豬牛羊一樣
何謂陰德?何謂報應?
同你人生有咩關係?
我明你講咩
你意思係個個都覺得自己好 係人哋衰
咁衰人去哂邊?
一件事就算兩個人無做錯野 兩邊都可以覺得對方唔夠好
不過我本身所指嗰種人係真。小人嗰隻
我相信每間公司都有幾個岀哂名嗰種
而唔係普通有少少利益衝突就覺得同事唔好
想問成篇嘢邊度睇到我被人鬧?
我係總結緊我做嘢咁耐觀察到食相好難睇嗰啲小人
都遇過唔少好人 resign咗仲做到朋友
咁都搵到位入,師兄好野
我其實好想知道係咪香港先係咁
試過有間公司
入到去第二日比人sin左去host個meeting
個客仲要係啲美國既大粒野
原本負責個個話佢:有其他野做分身唔到
乜都無交低就叫我去搞
都唔緊要 個陣天真以為佢真係有野做
點知開完會見到佢係門口同人吹水嘻嘻哈哈
都唔緊要 可能人地傾正經野閒話幾句
後來有同事講翻先知呢條友係背後唱我搞唔掂隻file
sin完我仲要唱衰我
慢慢同同事熟啲就知原來全公司都知呢條友經常A字膊
講野大聲又唔做野又成日講人是非(仲要以為人地唔知)
純粹係馬到個好阿姐先點人做野
仲要成日狐假虎威以為自己係阿姐
利申 港資老牌公司 份工做左6個月走左
人性本惡, 係咁架啦....
咁我應該係你心目中嘅善良人
都唔洗講到咁複雜
人呢就但求就手架啫
邊個伸個頭出黎咪邊個做囉
最緊要有人搞掂
你自己都係仆街要人地善良?
就算同一樣野,唔同人會有不同嘅睇法
你可能唔介意付出多少少,努力盡快解決問題
有d人可能覺得你係扮野/搏上位
最後都係睇你公司嘅文化同人嘅水平

我試過一條友幾星期貨仔就解決佐人地全team人幾個月都解決唔到嘅問題 大老闆係高興嘅,但我下場係得罪人,令人地無面,細老細叫我resign

想幫人都要睇對方同環境
另一半唔會理你做咩 最緊要養到我提早退休做家庭主婦
樓豬信陰德肯定係弱智抵比人恰
純粹用盡開頭新人時間係咁問野
可能比人見到我用心做啦
同埋比人話就當學野(啱既學唔啱就聽完算)
少說話多做事咁(唔太鍾意講人是非)
做錯野又肯認錯同改(因為咁係我錯咗麻)
之後又唔怕學野同做多啲野(當識多啲野無壞)
做耐咗之後啲人做錯野我又幫佢地執手尾又或者幫佢地食死貓(當然知道我食得起先食)
因為上司算睇我 鬧人就鬧好甘 我就唔會點鬧
同埋有時覺得家家有求 有咩事咪幫下手
因為第日我有事都可能要人幫手
但最後就我幫人十次可能只需要人幫我一次
出黎做野
唔害你 唔恰你已經係個好人
我就係淋善果種
寧願揾少啲都唔想煩
但無奈廢柴太多 太多人齋吹唔做
自己攬上身就算 有時都怪自己培養咗班懶人出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞