出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
因為人善被人欺
一般善良嘅人都好難上到位
上到位嗰啲都唔係好人

我定義嘅善良唔係話俾人搓圓撳扁嗰隻
類似不卑不亢 專心做嘢 客觀禮貌咁對人已經係善良人嘅表現

日日返工講是非 正經嘢唔做 卸膊到死
又或者有啲以為自己能力好高 成日挑人機 講嘢尖酸刻薄
你唔好同我講呢啲係善良嘅人會做嘅事

有時候返工遇到呢啲人
每次望住佢哋 我都好難想像佢哋嘅另一半會係點
又或者佢哋嘅另一半知唔知道佢哋返工係咁嘅撚樣

所以有時真係唔好介意你嘅另一半搵得多定少
雖然成日都話窮人唔好生仔
但如果搵着一個人工高但咁撚賤嘅另一半同你成家立室真係消耗自己嘅陰德
試下返教會

認識基督教嘅世界觀
用耶穌嘅思維去理解人生
原來 , 人生可以有另一種玩法

https://lihkg.com/thread/3646068/page/1
教會都好多賤人
我工作上遇唔少口口聲聲話自己係天主教或者基督徒
返工就係成日講人是非又卸膊
喺辦公室亂搞男女關係
所以你可以慳啲先 多謝
你自己都講得出食物鏈上層唔會係善男信女 咁你做得老細都明知一個人坐得上去嘅就要同仆街搏鬥 咁你仲會唔會升一個無心計上到去俾人搓圓撳扁嘅人上去送死丫 講到呢到你都應該明點解講是非卸膊上到位喇 咪就係佢地識撈識搞關係識搞程序知咩時候上身咩時候唔上身保平安囉
你搵個乜都唔識拒絕乜都攬上身去坐
佢就算好似貓有九條命都未夠死喇

呢d人對住朋友屋企人,又會話「我被迫架,你睇下條友幾蠢,唔係我駛咁勞氣」
冇撚有錯
尤其d耶西八婆
表面懶好人背後咪又係是非搞小圈子屌鳩呢個嗰個
主唔係叫佢地要愛所有人㗎咩
社會係現實架啦
唔好話打工啦
就算比你做老闆 唔仆街都賺唔到錢
忠忠直直 終須乞食
可能大部份人 都係覺得我返工係為錢
大家快快手搞掂d野收工咪算
抱住呢種心態打工
當有d人 抱住斤斤計較 唔趕收工既心態
就無所謂「好人」同「宗教信仰」起佢身上體驗到

其實個個做好自己本分
準時返工
準時收工
準時出糧
咁就皆大歡喜
奈何呢個世界太多仆街
如果唔係
世界就和平啦
所以改變唔到人哋
但唯有自己唔好做嗰啲閪人
你完全get到我想講咩
做好自己本分就夠 做多1分都唔需要 但唔好將自己嘅快樂建築喺人哋痛苦嘅身上
自己躺平咪得
份人越仆街越賤就越多機會越多人幫
人反而會痴埋去呢D賤種到
唔難怪善良既人越黎越少
善良清高既一係離開呢個群 一係變埋賤種
主要係番工對佢地黎講太悶,唔穩d野搞下好難捱。
其實呢個世界有咁多仆街
係因為有另一種仆街縱容出嚟
眼見唔只一間公司
有一類仆街成日扮L晒嘢
扮蠢
扮傻
扮唔識
之後就有另一類仆街
可能怕煩怕剩
就走去幫第一類仆街做嘢
睇見就把幾火
呢種人咪就係睇死有種人怕煩怕出事又想表現自己咪扮蠢扮傻等人出手幫你做囉
講真有幾多老細會執著個過程
搞掂到件事就已經係佢本事喇
我好好彩 我係你所講既善良的人
同時都會識保護自己唔會比人恰
雖然好多時主動幫手 做既野會比人多
多說話少做事同時少甩漏 但有錯會認
可能我呢行真係無乜呢類人
久而久之比人話我係呢行既清泉
變成啲人都好肯幫我
有人成日想卸膊/偷雞比野我做/講我壞話時反而係嗰個人比成班人話
同埋啲人都信我講野多過信其他人講野
想上位就要學d高官啦
有曬樓主講既嘢
咁呢類扮蠢既人,上到連登都可能話「我已經與世無爭,咩都唔出位,點解d人都要話我」
連登仔成日話「我出幾多糧,就做幾多嘢」「我好善良架」
可能人地眼中已經係「扮蠢、要人執手尾」
反而耶撚特別多閪人唔信耶蘇反而有機會係正常人
管牧師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞