出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
係呀 做多好多野 亦要諗多好多野
唔係死咗都唔知
你可以去任何圈子
但小圈子堆入面你唔會有最fd既同事
但都唔會有敵人咁解
唯一好處係過咗嗰段時期
就會變成反而係我唔惹得
一講我壞話就會比人圍攻返
因為知我唔害人 做錯野唔會推卸責任
唔會怪任何人任何事 加埋知我唔係咁易害到既人 就有野都唔會搞我
個個office都有呢啲閪人
真係頂唔順
做愈耐嘢愈體會到,你善良真心咁去對d同事,抵得諗幫手做d額外工作,好多時班撚屌都會食住上係咁隊d嘢畀你做,對你呼呼喝喝,係咁搵你著數搵你笨
你識say no班撚屌先知條友唔蝦得,對你客氣d,喺香港做嘢真係要學識點拒絕
都唔一定
你覺得啲西人比較少西你,西其他人多,有可能只係你同佢咁啱利害一致,或者你同佢利益衝突冇咁大啫。當你同佢喺崗位上有重大利害分歧,可以係完全另一回事
依家返工都係hea做
成日挑人機嗰個會唔會係你自己玻璃心先
認真我試過同人開會(唔係上司),條友講一啲技術嘢完全錯撚曬,係連basic concept都無個種錯,我好心問下佢啲details點做點做,已經好聲好氣話我之前睇呢到唔係咁喎,入面嘅設計係點點點喎咁樣,佢都一句隊埋黎話challenge 佢一尾話做到做到問點做到就話總之做到,最尾都冇爆鳩佢
反而覺得呢個世界好多人用善良嚟包裝自己無知同軟弱 令自己唔肯進步唔肯跳脱思維
社會/工作上有啲事必須要用另一個態度完成
善良唔一定係話態度好定唔好
而係個出發點係咪好
例如你有位後輩同事 假設佢係暫時無能嘅好多嘢唔識
你無理由話因為你善良 就所以下下都循循善誘教導佢
有錯就由得佢 幫佢食死貓
咁樣反而佢會成長得好慢
加上你執屎都會執死

社會唔係屋企/學校 有時必須用強硬手法執行某啲手段
希望大家識得用另一個角度去思考
可能呢個就係上司老闆嘅分別
而大眾一般只會睇到表面

利申:好認同日常應該盡量都友善對人哋
巴打,你係叻就唔使怕依d事,因為你公司今日唔要你,只係依間公司嘅損失,他朝總會撞到第二間公司啱你,甚至你自己去創業做老闆
去到邊都係屎 呢個社會係忌才 愈大公司就愈複雜除非真係自己做老細
所以人嘅品格最重要
後半段D30歲港女就搵連仔埋單

莫講話返工讀書咪一樣
識保護自己 都可以做個好人

想講既係 唔好因為環境而令自己成為你討厭既人
日日返工講是非 正經嘢唔做 卸膊到死
又或者有啲以為自己能力好高 成日挑人機 講嘢尖酸刻薄

9成cctoy都係呢啲人喎
你睇佢打嘅好與壞就知佢仲停留係小學雞階段
耶穌無講過唔做得=做得
所以信教人嘅賤唔會有底線
岩岩出黎做野我都係幫得就幫
之後發覺好人冇好報
幫完佢啲人唔會領你情
依加出少句聲 唔講人壞話當幫左人
人係自私 出黎做野真係冇咁大愛
唔好以為咁好醒
你打爛緊人地飯碗
同時都幫自己打爛自己飯碗

有時對下屬真係唔好太好,耐咗會恃熟埋熟,要惡要屌嘅時候一定要照屌
班友做得低層九成冇料,有時真係抵佢哋畀人騎住
真係唔想做仆街, 但係善良真係太容易被人利用
你地d耶撚咪同環團一樣咪又係一盤生意
屌你老味信教嘅先多賤人
成日用宗教來“原諒”自己嘅仆街野
冇錯,邊會諗到幫人係會害咗自己
幼稚園個啲9成臭閪
教會絕對係最多賤人既地方,因為好多賤人只有教會接納到。
返你老母個閪度啦!最撚憎基督徒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞