出嚟做咗嘢一段時間 發現善良嘅人好少

420 回覆
3504 Like 50 Dislike
會攻擊你身上搵你唔夠好既地方
再話你「偽善」
資本主義就係鼓勵依樣野
俾最大既權利資本家,幫佢地更有效咁壓榨勞工階層
成日話自己好嗰啲人都係閪人嚟
真正善良人係唔會覺得自己善良
會比人恰係因為仲未學識閪返啲閪人
對同樣好嘅人好就夠
對惡人好等於自願被欺壓
主應該慶幸自己喺正常屋企正常學校大
我自己就番工本身本住佛系番工 少勞多得
但有條撚樣扮大佬又屌鳩我又搞鳩我
本身唔想搞鳩呢啲人
但你太好人只會比人越恰越深
最後我都還撚左拖

打工做好人無好下場 但都會有啲有心想你好既人令自己唔好出事 所以帶眼識人最緊要
周處除三害第二害
上一份工有個臨放產假既大肚婆惡到仆街,希望年少日記唔會發生係佢身上
求點保護自己
你未遇到我啫
可能係掉轉
啲人做得陰質嘢多
所以鍾意拜呢樣拜嗰樣等自己心安理得
佢上面講法只係未遇到衰人埋身或者大事咁
因為衰人係唔會因為佢好就幫佢唔跣佢

一般職場生存方法係要帶眼識人同睇時勢做人
分辨邊啲人可以善待邊啲人要手狠
邊啲時間用軟邊啲時間用硬
邊啲情況撘膊頭邊啲情況講利害

咁先可以保護到自己
然後先有能力去幫其他人

然後啲人知道你唔係人人都幫
而你又真係有價值
就會選擇同你做朋友多過做敵人
即使佢係衰人
人善人欺
政府工都勁撚多是非精上位
多謝巴打遇著d叻扮野既好難分辨
主應該慶幸自己喺正常屋企正常學校大
樓主
大自然法則,都容許唔到你善良,除非完全無利益衝突姐
細個啱啱grad失緊業嗰排試過貪得意入去啲耶撚堂口度玩吓
去得多發現啲堂口構成係有pattern
核心多數係一條神棍加幾個所謂成功嘅專業人士(金融保險之類)
啲成功人士捐好撚多比個堂口 搞活動出錢又出力
然後啲教友同佢地唔多唔少都有啲利益關係 例如會幫襯佢買保險 開投資戶口諸如此類
核心外嘅教友大部分係熱心嘅真心膠 平時就係靠佢地出去拉人入會
最後有幾個悲慘撚 例如生完cancer 親人有病個女弱智之類 佢地成撚日會分享神對佢點好點好 死完全家都會好感恩神對佢嘅考驗

呢幾group 人就咁形成咗個好微妙嘅內循環生態
用啲悲慘撚嚟感動啲真心膠課金 留喺個堂口比神棍同專業人士cap水 然後佢地又嘔返多少出嚟搞活動吸引更多悲慘撚入堂感動班真心膠

根本係一盤生意 入面除咗啲悲慘撚 基本上無個好人 啲真心膠淨係會關心自己上唔上到天堂 計算到仆街 做咗衰野祈個靚禱課埋金就冇事
咁係因為你悲觀
我就見到由閪及閪既好處
成日睇到呢類post就想嘔
呢度700幾正評
Fb IG就萬幾個正評
一定咁岩「善良人」集中係曬呢個post
根本每人都有自己閪地方唔知
仲要愈唔明呢個道理既人愈閪
使乜咁認真 你同我都係 自己開人行先 其他人理撚得你
我明明已經好有禮貌講野 都俾個同事話我唔夠禮貌
最近佢俾經理升左職係度牙刷刷 係經理面前篤我背脊
個經理同佢關係幾好 又真係信曬 結果搞到經理都對我印象唔好 做錯左樣野又順帶話我冇禮貌

呢個社會係某種特質既人先做到上級/管理層
例如 識或唔會唔好意思地利用人, 攞盡身邊資源
利申 做左咁耐人只係學識有限度地善良
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞