對咩都無哂感覺, 做人好似唔知做咩咁

648 回覆
1398 Like 70 Dislike
起碼有個老婆先
屋企無位
跟住就會諗又一大堆洗費....

做左好多TEST 都係咁
諗住搵下有無D解決方法, 好L 貴
會唔會讀下書裝備自己提升競爭力?
老婆都唔傾得就閪啦
唔生仔改變唔到現狀
生左家庭生活有新衝擊;可能變好,又可能變壞。
中年危機?
買咩要成日碌卡?每月還幾多?
做有興趣嘅運動

將興趣變做改善自己外表

善用搭車嘅時間

搵啲嘢訓練返個大腦
例如玩數獨
養隻貓/狗啦
人冇哂寄托就會死
唔想死就要揾寄托
我太現實,成日我內心個矛盾位就係自己都養唔掂點養多個
其實我真係唔介意養,但又真係屋企無位
Many people die at twenty five and aren’t buried until they are seventy five.
你真係想改變現狀既話:
1.睇精神科,心理因素都會影響身體感受
2.既然份工咁得閒,乜都學下掂下,逼自己都要
3.轉份近d既工,就算錢少左,至少慳左時間車錢
4.詳細檢視返之前既支出,開源節流
你自己唔作出d改變既話,係唔會無啦啦變好,你長期覺得係咁既話,即係你宜家既生活唔適合你
好過我,你有老婆,我乜柒都冇,有時會諗做咩自己會搞成依家咁
身邊識人都係咁

咁樣先最無癮 得親情冇愛情

變相你會唔會同家姐扑野一樣
交友app
養缸魚
有時行下魚街都覺得幾靚
認真 唔好生 至少你你做到既野
同家姐都話好d
係個種完全無引既感覺
我都係咁 仲要份工好鬼忙 點算
去做運動
上興趣班
我有一排好down,有朋友用過refer我去左尼個計劃
不過我最後自己諗通左,同埋因為得3節免費,諗住留返之後再嚴重D先用。

其實都幾多NGO有尼D免費既scheme比你試,你可以google下有有免費既試左先。

「心聆嚮導」免費輔導計劃 (東華三院樂情軒(精神健康教育及推廣服務中心))

此計劃乃與香港大學合辦,為18歲以上受情緒困擾人士提供免費輔導服務。參加者經社工評估後如符合資格,將會安排進行三節由香港大學輔導系碩士畢業生提供的輔導服務。藉此協助參加者重新認識自己,建立正向的思維,學習減壓和解決問題的技巧。

「心聆嚮導」為受情緒困擾人士提供三節免費輔導,如有需要,可 Whatsapp 或致電 6036 7531 找我們查詢。
養魚啦 可以好平 日常維護都唔多 又唔會周圍all屎同要散步

人大左係咁 好無奈 囉有苦中作樂
係咪畀寄生蟲搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞