有冇人中意獨遊多過一班人旅行 ?

412 回覆
937 Like 55 Dislike
我上次去鄉下地方
覺得啲日本人有啲生番
公眾場合講嘢大大聲咁
不過相對上有人情味
食omakase個壽司師傅見我鍾意食海膽送多嚿俾我食
我聽啲friend講話而家去大阪東京 啲日本人會歧視遊客
偏遠地區應該好少少 啲人會nice d
而家去應該好D
疫情前既日本歧視遊客仲勁
特別中國遊客
香港人韓國人台灣人應該佢地都當晒中國遊客

同埋文化都有關
日本人盡量唔想麻煩人
但唔少遊客又真係會比到麻煩佢地

我曾經同幾個FD去旅行
佢係極度地要我地遵守日本人既規則
我自己覺無問題入鄉隨俗
但當時同行其他人覺我呢位朋友會唔會太誇張呀
佢唔係驚打劫喎
驚鬼
住咁多次都冇feel到奇異野
一個人獨遊得耐悶悶地就會想揾d fd一齊旅行
同d fd去得旅行多嘔晒血又會想自己一個去旅行
冇話邊樣鐘意多d
到大家有晒小朋友就好難一齊去旅行
依家又想揾番佢地去旅行
不過已經好難夾時間了
人就係咁犯賤
有得同朋友去旅行就好好珍惜, 老土d都咁話
我就同另一半冇乜嘈過
可能旅行咩都我安排晒
佢又接受到我既安排
朋友都係一dd
有一班夾得埋既朋友真係會keep住去旅行
有d夾唔埋真係去一次都嫌多
帶住條女去行遠少少又比佢話行錯,排隊比人揩到少少又成日話人特登揀佢黎撞係咁散發負面能量,同佢去我覺得真係有D累
去コンカフェ係幾好又可以輕鬆吹下水放鬆下
啱啱先返到黎我同你情況一樣,已經諗緊唔係幾夾點一齊落去
無錯
壽司、拉麵一定無乜問題
反而食野有時學上邊既巴打講
有D只接受二人book位係比較煩

其實真係最好有得獨遊外
仲有一班朋友陪自己顛既
不過都真係人越大
大家對旅行既目的同對人生中優先既次序唔同左
令到獨遊變得成為仲想去旅遊既唯一選擇

特別呢幾年移民多左
有d好好既旅遊伴侶都走左
反而平時旅行carry人果班係最快走

同成班人去旅行 下下要就人好辛苦
我鐘意一條友就圍去酒吧+叫雞
認真咩? 見唔少覆話叫雞
究竟係真係有咁多人去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞