有冇人中意獨遊多過一班人旅行 ?

412 回覆
937 Like 55 Dislike
夠膽出聲話分開玩都要好大勇氣
我個時驚反面所以忍足全程
但其實返到香港後,可能真係有心結,關係已經唔係以前咁
雖然習慣一個人旅行乜都自己搞掂
carry埋真free rider都無問題
但安排得唔夠好都會自覺唔好意思, even人地無為意
而自己一個連行錯路都係種體驗, 真係情緒平靜好多
去個地方要成日提心吊膽 其實都enjoy唔到
去巴黎果啲
其實係睇同你去嗰個,我有個朋友對住同食都冇所謂,同佢去旅行真係好悶好煩
其實係睇同你去嗰個,我有個朋友對住同食都冇所謂,同佢去旅行真係好悶好煩
同一個追緊/啱啱拍拖嘅妹妹去旅行還可以

其他組合不如一個人獨遊
我覺得大部份人唔介意carry 真Free Rider
但做Free Rider 既唔好有錯就怪plan個位
唔幫手只得指責果種人
先令到成段旅行同關係都變差
冇所謂都煩?你話事wo
定冇所謂完又嫌三嫌四
you are right, 我去左一間佢應該中意嘅餐廳就全程(餐)黑面唔講野,去前面話去邊都ok,到當地之後就話好悶又唔出聲
單人USJ真係爽到咇精
其實計room size/價錢日本同歐美差唔多
日本啲房細到懷疑點比兩個人住
好爽
我係日本試過比20條友跟住行 出去第一次感受生命受威脅
一班人去日本先on9
次次同人去完都有遺憾
要自己去多次
去日本先易 同街都有火車/巴士。去邊度都易。上轉 reddit D 人 plan 行程,一半人係自己去

去美國/歐洲就另計,你點都要 1-2 人陪你開車
點解無神神有20 條友跟住
好恐怖wo

不過人生安全真係都真係獨遊重要一環
好似一個人去法國睇奧運
就算多遊客都擔心法國既治安問題
佢講的野 我都唔覺有咩問題 根本冇人會理你係咪一個人… 不過自問就唔會一個人入迪迪尼d野唔岩玩 試過一個人入動物園都係咁玩
真係 最近試左一個人去台灣旅行 老實講去左邊度唔太記得 但最記得呢個trip完全放空成個人 一個人靜靜地行下 唔使諗番工既野
好爽
同啲好玩得,乜都冇乜所謂既朋友去就會好開心

絕對唔會獨遊 平時已經拒絕社交

去玩都仲要一個人?想搵個人share 下都冇啦
倖存者偏差啦,去完開心冇事嘅又點會Po上網呻
同意,上次我哋7個人分開幾個小隊玩,去某啲地方先合體,但係每晚都一齊食晚餐,好正,個個都可以去到自己想去嘅地方
認同
成班人玩
夾嘅咪一齊行
唔夾咪分開玩
再夜晚谷埋一齊食下晚飯
最閪d人就係咩都話無所謂
其實就唔鐘意
又要夾硬一齊大家唔開心
唔知為咩
特別係香港真係好壓抑
錢唔係搵得多叫餓唔死
但壓力除左工作仲有好多野
有時候就係想咩都唔理放鬆自己
係香港都好難做到

唯有真係出外遊先叫有理由咩都唔理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞