港珠澳大橋開通五年仍難逃「鬼橋」命運

286 回覆
195 Like 10 Dislike
睇返出入境數據條橋開咗之後係多咗人過澳門,同條橋開通之前比較,港澳碼頭啲人少咗啲啲,但就多咗港珠澳大橋班人,只係傳媒淨係掛住深圳冇報到澳門啫
三地三檢on9
應該好似深圳灣咁一地三檢,香港關口起響依家澳門珠海人工島
過完澳門/珠海就過香港關唔洗又上又落
響關口整個巨形停車場
港車預約咗就可以直接揸去泊車過關
完全當條橋係香港範圍

無鐵路又係on9,當然唔洗重鐵
因為上斜率問題,行膠輪就得
分開4個站,兩條線
1.澳門/珠海過關後,過香港關前
有航空公司櫃檯,可以預辦登機
上車後直接去香港機場禁區,唔當入境香港
2.過香港關後,直接去東涌
呢個真係好弱智,澳門嗰邊啲樁都已經喺度,啲巴士個個星期六日逼到癲,都唔知取消乜嘢
唔記得咗香港有解放軍
仲有深圳灣大橋咁,講明香港只係橋面
橋下同領空歸中國

深圳灣口岸港方管制站以及連接的深圳灣公路大橋橋面部分,劃為香港執法區域,全面實施香港法例。香港特別行政區法院具有司法管轄權和裁定該範圍所產生的任何民事或刑事訟案事宜。大橋橋面適用香港法律,橋下望海路及其領空則適用中華人民共和國法律,司法管轄區立體交叉分區管轄為全球同類極少數特例。
多人用果陣就多人
陳方安生嗰期呀嘛
香港段咁短都要 1,177 億?
拆關就多人用
第二點怪就怪澳門個戇鳩設計
假設全部發財車入晒去口岸
條路真係塞撚死你
唯有展望第四條橋通咗之後
可以有好啲嘅車流上橋過氹仔好過啦
仲搞到本身去機場嘅外國人成日都唔小心係港豬到落錯車
成條線變到又kick又kam
其實有,深中主要係舒緩虎門大橋既壓力
如果咁叫鬼橋,收視好低果啲電視台叫咩...
點未必,要深圳同中山之間兜南面?事實1998都已經諗過深中通道,更加證明格硬諗個方案出嚟係反智。原本伶汀島定線對深圳就值得,改咗做大嶼山根本冇晒關係。(而且根本唔使另外起香港分支,1條線經深圳就得)
1998已經諗過深中通道,早過晒大嶼山著陸點
冇係冇咗伶汀洋定線駁屯門,變直線駁大嶼山,唔係冇咗之後先出現嘅大嶼山雙Y(有啲「雙Y」係提返伶汀洋)。要深圳同中山兜落香港有幾多肯?已經變咗兩樣嘢。
你就戇鳩,膠轆咁低速同高速公路巴士係冇分別,又少咗座位。起唔到較高速嘅重鐵就唔應該起。
Bombardier INNOVIA APM 256
可以行六節
一節長13.78米,闊2.54米
改晒全座椅,一行5張
載客量點會少過雙層巴士
最高時速80,又快過巴士70
仲有唔洗請司機
你搵條50km嘅膠轆地鐵線嚟先?仲有唔好計巴黎啲有鐵軌嘅。冇人會起啲噉嘅系統。本身已經保養貴,你要全程極速有幾大損耗?成本大幾倍,效益有咩分別?唔起重鐵就唔好起。
巴士個優勢就係同其他車一樣路面,你要起多條專用嘅就成條闊咗,未計緊急疏散同交叉通道點起。仲有第三軌電直流電壓問題,你要喺海上起幾多變電站?
1. 巴士未來一樣可以自動化隊列行駛
2. 巴士限速係法律問題
3. 咁長站距喺安全同服務上都要搵個人喺車上睇住,慳唔到。淨係緊急駕駛都可以要求類似資格。
條橋係for 拆關後用
大白象工程
冇其他車嘛
因政治需求而出現嘅野會可以有咩成本效益
每年10億維修費咁誇張
城際既膠輪鐵路比較少見
以港珠澳大橋既長度有啲難搞
以一條爛橋黎講唔算誇張
口岸發財車勁疏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞