港珠澳大橋開通五年仍難逃「鬼橋」命運

286 回覆
195 Like 10 Dislike
克利米亞大橋
當年拉布有根有據
香港、中國和澳門三地政府在2008年就融資問題達成共識時,估計總投資為385.4億元人民幣,中國、香港和澳門的出資比例分別為44.5%、42.9%和12.6%,可是香港政府在2016年通過追加撥款後,光是香港段的工程已獲1,177億港元撥款,工程嚴重超支。

----
原本比二百億,結果end up 千三億
一年一次 有幾煩係去澳門前一個鐘買澳門保險
佢個回本計劃係要日日都好似復活節咁爆先得
住港島去上環坐船仲快啦,班人又唔係窮,點會同你逼A車再轉逼金巴
珠海有高鐵,香港有A車,澳門出錢最少配套又係最少,得兩條巴士線,仲要附近係未開發嘅新填海區
就係無佢先有深中
得珠澳想特快過深圳,香港行返深圳灣啦
發財車密過101x 102x
又直達
以前去澳門一程 差唔多200
依家坐a巴再金巴,100

又唔洗坐船食黃牛
食大風浪,架船又臭
香港都差唔多
澳門通宵上橋
金巴通宵到香港
番到香港變荒島
你香港算老幾?
只有成條橋都係國家,或者依家咁樣跟邊界分。
其實⼀地三檢唔會令件事好咗,條路⼀樣要咁長,過關又慳唔到幾多時間,反而變成成條港珠澳要香港出晒錢起,澳門就坐享其成。
根本最合理嘅起法就係珠澳各自起⼀條橋嚟香港,喺香港呢邊做⼀地三檢,珠澳本身隔離已經有拱北關口互通,根本就唔需要珠澳口岸做互通。
想塞到紅隧咁
上次去,排隊排到入返出境廳入面
一架車都無,想發財都無機會
每年維修保養都使唔少錢

警方幾架裝甲車+水炮車+速龍+左輪,D人自己會散架啦
當年原設計係雙Y方案,有雙Y,未必會起深中通道
後期唔知點解變左單Y,好似係出錢比例問題
起樓 新城A區
即係原本計劃係香港需要俾 385.4億x42.9%,即係 165.3億?而最後仲追加撥款去到香港要俾1177億?
呢度又3000億
條橋本身都係比中國建築公司賺錢架啦
香港澳門互相經濟又唔係多,車流就係得咁多
事實由市區入去真心on9
得堆A車成四十蚊先入
不過過澳門就都仲係平過搭船嘅
方便大西北同東涌個班
但九龍同港島人士就
好似原本有計劃過一地三檢
唔俾香港一路伸到珠海先做三檢原因你都講左,有國防考慮,唔想俾香港個界線伸到咁遠
亦都唔想喺香港做一地三檢,因為條橋唔同高鐵行地底睇唔到,如果香港做一地三檢,成條橋都歸大陸,但條橋又好顯眼喺正機場隔離,應該更多法律問題同爭議
最後就被迫變成而家咁,三地三檢

另外就係啲金巴應該一開始就買晒旅遊巴,唔應該買雙層,啲雙層放行李又煩,條橋又大風雙層又唔行得快,雙層喺港珠澳行100又真係有啲驚,應該一開始全部用旅遊巴同限速100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞