港珠澳大橋開通五年仍難逃「鬼橋」命運

286 回覆
195 Like 10 Dislike
兩線咩都夠,青嶼都係得三線,屯赤兩線,點解一條大嶼山過境嘅要三四線咁誇張?用金巴運人就更加on9,係運人就一早起條捷運系統過橋啦,你排長龍過陣金巴三部一齊上效率都係差。
大陸仔話係中央優待香港先唔咁起
所以深圳先起深中通道
有冇蝕錢?
車多,港澳都消化唔到,結果大部分都係貨車巴士
萬聖節?
澳門第四條橋通車會好啲
搭巴士都分上中下品
應該係條橋嘅結構,安全上唔俾得車快過100,可以能有危險。風速太大連青馬橋都要限速或停用,港珠澳點可能去到100。
唔係人多就威架
証明交通疏通得好
改建臨時房屋得唔得?
或者舉辦粵港澳夜繽紛
成條橋擺滿攤位應該都幾開心
大橋久未達到高使用量
美國佬胡應湘最先提出
唔會,定線同沿陸地經珠海冇分別。佢哋起伶汀洋通道直線短啲,位置可以吸引到西面同西北面嚟分流深中通道。有埋鐵道,高、低速兩條線。
港珠澳公路完全冇成本效益,最終都係迴避唔到新界同龍鼓灘需要10號幹線、同屯門南繞道。後者即使有屯門繞道分流,都係靠皇珠路、或者兜屯赤路連接市區。
笑咗,用美國之音嚟做Source,唔係話反你,但俾啲數據support下都好
最大問題係去到沃門冇發財車直達
一開頭就係Plan 雙Y方案,後尾先改而家單Y
後尾彈弓手,又再起多條深中通道
有強烈季候風 / 一號波咪限囉 限到50都得
但平時一滴風冇都限7-80 望住d turbojet由後追上 再影都唔見埋真係灰
珠海都有船可以黎中港碼頭
應該當時起果陣係香港D大媽沙或而家坐輪椅有錢佬想發展
咁而家中共要拎話語權控制晒一切
咁咪唔會發展珠海黎香港既通道
中共未伸手之前都係有錢佬同中產去開荒
你係咪咁天真呀覺得香港政府話到事
點解工程要諗回本
大家方便左就得啦
復活節四天連假的首天,透過港珠澳大橋及港澳客輪碼頭離港人士合共有125,957人,比羅湖或落馬洲支線少三萬多人。

聽講d人排到仆街先上到金巴,依個係同金巴吞吐量不足相關
當年就係深圳唔肯夾錢

唔係就係會變圖中咁樣
真,又話大橋嗰個關口迫爆
冇所謂, 國家安全就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞