港珠澳大橋開通五年仍難逃「鬼橋」命運

286 回覆
195 Like 10 Dislike
經港珠澳根本on9 起碼坐多半個鐘
起完最大得益
1係珠海
2係澳門

深圳唔會做呢D搵笨7野

你諗下珠海物價同深圳物價
加上珠海本身就係旅遊城市

你特區傻姐 但深圳唔係傻
而家多人到仆街喎
香港物流業衰退先係主因
咁大既交通基建靠客流就死啦
設計係計埋3萬隻
舉行馬拉松畫面好靚
幾貴都值得
9流管理, 1流基建都冇撚用
公道問,其實多車代表咩
車多代表經濟好咩? google 又唔同意。

What are the effects of traffic congestion in developing countries?
Developing countries need to better manage fast increasing traffic flows, owing to rapid urbanization. Else, increasing traffic congestion would increase fatalities due to reckless driving, as well as keep vehicular emissions and air pollution critically high in cities like New Delhi

How does congestion affect tourism?
Congestion affects most passenger transportation modes, particularly on roads and at airports during peak periods. Consequently, congestion ends up in delays and serious waste of time. Safety & security are basic requirements in tourism. Environment: An increase in traffic may harm the environment.

How traffic congestion affects economy in the Philippines?
Traffic congestion results in an estimated productivity loss of around PHP2. 4 billion ($54 million) a day or more than PHP800 billion ($18 billion) a year.
而家ZMA無限額,你「登記」買保險就得東車場仲要唔駛預約(除非剩餘泊位少過600)
要買大陸保險麻煩呢
等效先認同你香港張保單拍齋有咩麻煩
其實一早要將條橋定位喺香港同澳門中間連接嘅橋,繼續左上右落,香港有晒成條橋嘅管轄權,直至去到珠海人工島先至分比香港、珠海、澳門口岸區咁樣一地三檢

咁樣就可以當香港普通境內嘅道路,香港車就可以直接揸自己車過大橋,泊架車喺珠海人工島,再行路去澳門或者珠海。亦都唔使等來往香港同澳門嘅右軚車中間要行右上左落咁低能。

一開始就應該要香港負責曬成條橋嘅興建同營運成本,但係營運同埋維修就請大陸公司,咁樣仲可以「港水北上」

不過又咁講,嗰度始終係珠江口,應該係有國防考慮加信唔過香港人先至而家咁樣嘅狀態。所以係死結嚟,由一開始就注定會係咁。
搞賽道,玩直線加速,或者比單車能玩算啦
點解機場三跑要旅客納三跑稅,呢條橋同高鐵當初又唔同往來澳門同北上嘅旅客納起橋起鐵路稅?
澳門配套係垃圾
咁起就主要係俾強國人用,唔駛入香港境
遲啲駁埋深圳喎
假期迫爆但平日拍哂烏蠅個下死呢
入境已經要左兜右兜
出到去如果走咗shuttle 等成3~4個字
仲要未必上得晒 去到碼頭再等發財車
到酒店差唔多成個鐘
搭果兩架巴士仲衰 又塞又多站

可惜因為金巴 d船班次少咗勁多 尖沙咀又冇埋
懷念以前3個字一班 仲有平飛買
其實真係要運,深圳過來唔會快好多咩
根本唔需要運兵, 本身兵營入面既兵隊都夠打100次
條橋好明顯係大白象工程黎, 為谷GDP同美化政府業績上既產物
係硬食架啦
所以中国香港應該快d拆關,如果唔係嘅話點溶入大湾区?
理論上成個珠江三角填左海會解決土地問題
大橋久未回本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞