點解2024年男人唔可以介意女人唔係處,但女人仲係可以介意男人矮?

224 回覆
319 Like 93 Dislike
女人想男人高,其實都係想果種受保護感/慕強虛榮感,某程度都係「男權」「大男人思想」,點解從來冇見過啲00後Dcard仔話啲女仔「都2024年啦,仲要180,你唔係清朝人呀嘛?」

男人想對方冇過去,都係唔想承受「自己心愛嘅女人比人屌」呢個事實同埋想「自己係對方一生的唯一」呢個感覺,有咩錯?

00後Dcard仔最鐘意拋「去幼稚園搵啦」呢啲陳腔濫調

但係開放如美國,都係大約25%男人食到老婆隻豬

相反有180cm嘅男人只係得14.5%

新一代(不論亞洲定歐美)都比女權自助餐左翼思想洗晒腦?
我懷疑你唔識睇幅圖
sexual partner before marraige計埋同女人結婚果個,個source都講埋大部份"one sexual"partner都係同女人結婚果個男人,但係有少數例外(例如非處信教),但係好少
你見另外一個選擇係virgin before marraige就知道老公都計埋落sexual partner count 啦睇圖達人
兩個sum加埋從來冇低過25%你講大約25%
點解你唔去Dcard問Dcard仔😅
攞個處嚟同高度比 樓主戇鳩?
呢度都有一班人同一group覺得自己係好progressive嘅人
做數碼港政府部門,有個新入職大隻仔揸TESLA返工成米九,日日同個新婚女同事扑
都係擇偶條件點樣唔可比?
我個comparison factor係稀決性

再講高度接近係天生冇得改,而且高跟本隨咗虛榮心係對現實雙方相處冇影響,而keep住隻處係後天,前者唔係更加illegit嘅擇偶條件?
咁2010年代有27%囉好未??
無話可唔可以
你鐘意咪搵返處女
講緊整體社會風氣(我應該唔洗quote一堆post去證明啦)
樓主呢啲A0矮撚真係好可憐
解釋唔到就玩人生攻擊

利申:175cm
社會風氣你可以唔跟
2024年新一代有邊個仲未有180?
問:點解樓咁貴?

答:貴你可以唔買

解釋唔到唔合理嘅社會現象,拉落個人層面係好好嘅方法嘅
https://www.hk01.com/%E7%A0%94%E6%95%B8%E6%89%80/740297/%E6%B8%AF%E7%94%B7%E5%B9%B3%E5%9D%87%E8%BA%AB%E9%AB%98%E5%8D%87%E5%88%B0%E5%92%81%E9%AB%98-%E9%AB%98%E5%BA%A6%E5%B0%91%E9%81%8E%E5%91%A2%E5%80%8B%E6%95%B8%E5%8D%B3%E7%AE%97%E7%9F%AE-%EF%BD%8Dirror%E6%9C%89%E5%B9%BE%E9%AB%98

根據美國智庫《世界人口評論》(World Population Review)2022年全球男女平均身高數據,香港男性平均身高174.83厘米

Mirror 12件得3件過180,你話呢?
2022年?
9唔搭8,男人矮係咩年代都會比人嫌棄啦,當然有錢有才華有樣另計
其實高、碌鳩夠硬、幽默、細心、提供到情緒價值,呢啲真係好基本
其實你冇講錯
但全世界發達國家都係女性地位高過男性 咁地位高果邊自然可以隨便叫價

例如自己可以隨便亂交 美其名身體自主 男人CARE就係清朝人
但自己不事生產要另一半滿足哂物質/情感需求 仲要身體思想條件有番咁上下就理所當然
處先唔好
比人破左仲好屌
我冇話淨係2024年男人矮先比人嫌棄喎

過去千百年男人矮都比人嫌棄,同樣過去千百年女人非處都係比人嫌棄。但係近20年 30年社會風氣開始否定"要對方係處"呢個擇偶條件,覺得咁係大男人/父權思想。

但係要求男人要高點解唔係大男人/父權思想?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞