依家啲年輕人愈來愈冇「一分耕耘,一分收穫」嘅諗法

354 回覆
113 Like 2242 Dislike
一分耕耘,一分收穫

係呢個世界最大嘅大話
一分耕耘一分收穫而家係不合時宜,
咁樣係奴性重嘅體現,擺係資本主義嘅香港畀人話on9,所以你預畀人哋屌同負皮

但明樓主你講乜,不過你講少咗一樣嘢,就係呢代啲後生好多都係零耕耘但仍然覺得自己應該要有收穫,永遠自己是世界嘅中心,世界要遷就自己,呢下係最on9。
做運動先係真正一分耕耘一分收穫
樓主點睇依家越嚟越多人做GYM
一份耕耘,一份孭鑊
你去試下做老闆lor ,見到自己老成功,就無諗過人地之前孤擔既風險
個價值邊個定先,市場價就市場定

個個都係咁,即係呢個係市場價,即係你比得錢少又要求多多
老老實實, 文中既年青人係受薪,有番工架波,
想點樣啊到底?
我地果代人
係先做好自己本份
然後先望公司升職加薪

之後果幾代人
終日講“你俾幾錢我咪做返幾多嘢囉”
結果到死佢地都唔明點解自己搵咁少同一世都買唔到樓
講緊兩樣野
仇女係心理病 請盡早求醫
科技發達左
生產過程係簡化左好多
但做上手既時候 工作量感覺上無減少過
變相其實係做多左野 只係依家生產快左
咁要睇就係人工同剛需物價既通脹比

如果無太大變化
姐係人工同衣食住宅行 剛需其實係無乜點變
咁其實d商家佬係賺多左好多
因為你生產多左快左
你生產多出黎既價值由佢地全收
洗撚做
屋企有一兩個單位,又得佢一粒仔/女,日日鳩做都得啦
駁唔到
十項全能但樣樣都半桶水
跟住就好似啲政府app咁 一上prod就死server
員工耕耘,老闆收獲
即係腦細覺得俾夠錢
員工覺得唔夠
想用最少勞力賺最多嘅錢
咁先好事wo
資本主義就係要咁
效率至上
但新代人做野真係好廢
唔抵比收穫
佢地又係覺得無收穫,繼續鳩做
辛苦儲左個首期
買到層400幾萬既豆腐膶樓
層樓跌到300幾萬
仲做撚到肺癆咁供緊

人地Daddy買架車比個仔做生日禮物都300幾萬
我地姦暈 佢地收穫
咁係俾唔夠錢姐
我做過外國大企業
分工真係分到好細

network 幾個
operation 幾個
infra 幾個
project 幾個
app development 十幾個

我而家做中資 (上市)
係分部,一個IT manager 做晒咁多範
(software development 俾晒vendor搞)
之前都有個it officer 幫手 俾人cut 左 head count

總部個structure 都無外國分咁細
腦細唔係做it 唔識 it
就成日覺得it 搵佢笨柒 cost 又大
你講嗰隻係只問耕耘,不問收獲
自己頂多麥當勞加大
人地就大波妹加大
迫科係咪真係咁多猝死 睇新聞先每年一單都唔夠
定有啲冇新聞價值冇報
唔止
社會上 你係消費者 同時係生產者
香港d 集團幾乎大包圍
姐係 你先出賣完你既勞力幫佢賺完錢
再拎d 錢比返佢地消費
佢地就可以買架車比個仔
資本主義社會講呢啲有資本主義一刻開始就唔適用啦
有付出冇收穫
仲做水魚????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞