依家啲年輕人愈來愈冇「一分耕耘,一分收穫」嘅諗法

354 回覆
113 Like 2242 Dislike
以前多勞多得真係有得上進
宜家都無呢支歌仔唱
不嬲都冇,不過大陸人多。始終大把人信多勞多得。
樓主扮睇唔到,唔敢回應
老實講我以前廿幾歲都係練精學懶既人
揾盡付出最少收益最大既方法,但結果係懶係聰明既我反被自以為是既聰明誤,反而收益係最少果個
輸過一輪見自己已經唔細後踏實做個on9仔,努力再努力,有時蝕底照做唔好諗咁多,鍛鍊好自己,有機會就爭取下,竟然得到既收益係大到諗都無諗過

呢d野連登仔一定唔啱聽,只想聽一晚暴富既故事,但呢種努力其實就係大部生活無憂既人既方法。
佢地最搞笑係,明明自己唔夠醒+唔夠努力
但又要EGO高到仆街,對所有嘢都要求多多
少少嘢唔順佢意就怨屋企怨社會
但從來唔會照下塊鏡望下自己有幾撚廢
倖存者偏差姐,同埋上連登勿認真
原來成份tender成900萬,判到我度得30萬做dev
咁繼續用上一代嘅人返工就得
唔需要請後生的
因為知道一分耕耘冇一分收穫囉
我廿幾年前食M記大家樂不知幾好食,依家?已經係大趨勢黎,以前食KFC不知幾開心,依家?
準備大陽春
以前啲老嘢鍾意搞鳩啲後生,你地就迫我地承傳呢啲文化?
唔好話啲細嘅唔肯學,你夠膽話依家啲人返工係做正經嘢?我做過咁多間,啲人淨係諗住刷鞋,跟住班老細就問大家點解返工唔學嘢,日日都做濕鳩嘢/刷鞋,學條毛。
你地啲死老嘢玩爛咗工作文化就收下聲,自己為份糧連屎都食,就期望啲後生食返你地啲屎? 你嗰腦裝屎?
Exactly

唔係叫你即刻躺平乜鳩都唔做

而係返工fulfill到個職業操守 然後剩底嘅精力攞嚟充

實自己 做尖 搵嘢學 打吓機 唔撚好蝕俾公司
但係好多公司請後生 又因為佢地識新野 + 人工平

收獲完拎嚟交租/供樓
老闆:你依家學緊嘢呀 袋緊錢入袋
## 現代職場新世代與上一代工作態度之比較

你所提出的問題探討了現代職場新世代與上一代工作態度的差異,並引發了許多值得思考的觀點。

**新世代工作態度:**

* **追求工作與生活的平衡:** 新世代更重視工作與生活的平衡,不願意過度加班或犧牲個人時間。
* **重視個人成長和發展:** 新世代更注重自我提升和學習新技能,希望在工作中獲得成長和發展。
* **更注重工作環境和文化:** 新世代更看重工作環境和企業文化,希望在一個積極和支持性的環境中工作。
* **更願意跳槽:** 新世代更願意跳槽以尋找更好的工作機會和待遇。

**上一代工作態度:**

* **更願意加班和犧牲個人時間:** 上一代更願意加班和犧牲個人時間以完成工作。
* **更重視工作穩定性和安全性:** 上一代更重視工作穩定性和安全性,不願意輕易跳槽。
* **更願意服從上司和公司規定:** 上一代更願意服從上司和公司規定,即使不合理也不願意反抗。
* **更願意忍受枯燥和重複性的工作:** 上一代更願意忍受枯燥和重複性的工作,即使沒有挑戰性也不願意抱怨。

**造成差異的原因:**

* **經濟環境:** 新世代成長於經濟快速發展的時代,工作機會更多,選擇更多,因此更願意追求自己想要的生活方式。
* **科技發展:** 科技的發展讓新世代更容易獲得資訊和學習新技能,也讓他們更願意追求自我成長和發展。
* **社會價值觀:** 新世代成長於一個更注重個人主義和自我實現的社會,因此更重視工作與生活的平衡和個人成長。

**結論:**

新世代與上一代的工作態度存在顯著差異,這反映了時代的變遷和社會價值觀的轉變。新世代更注重工作與生活的平衡、個人成長和發展,以及工作環境和文化,而上一代更重視工作穩定性和安全性、服從上司和公司規定,以及忍受枯燥和重複性的工作。

**思考方向:**

* 新世代和上一代的工作態度哪一種更合理?
* 企業如何才能吸引和留住新世代人才?
* 新世代如何才能在職場上取得成功?

**其他補充:**

* 新世代和上一代的工作態度並非絕對的,也存在很多個體差異。
* 企業需要根據自身情況制定不同的管理策略,以適應新世代人才的需求。
* 新世代需要不斷學習和提升自身能力,才能在競爭激烈的職場中脫穎而出。

希望以上資訊能幫助你更好地理解新世代與上一代工作態度的差異。
一分耕耘一分孭鑊就有
蝕底做都要睇下做咩喎,得個做事就乜都冇就冇咩意思
你出得起錢
人地屎都肯食
唔係講笑

大把人做雞做鴨
唔捱得?

但你出唔起錢
後生一代又唔係傻
唔似以前咁好呃架啦

一萬幾千想人ot?
你有無比ot 錢?
你肯比雙工三工
大把人可以新年年夜飯都唔食
年三十初一初二照番工
串我?
真 華人社會啲老闆成日以為自己係教育家
教你野呀 學野喇後生仔
我屌你老母呀
成個社會都教人唔好虧底,要“醒目”,年輕人未咁教出嚟。
歌都有得你唱啦

半斤八兩 做到隻積咁嘅樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞