依家啲年輕人愈來愈冇「一分耕耘,一分收穫」嘅諗法

354 回覆
113 Like 2242 Dislike
呢樣野要clarify 下
如果做左令到個人有進步既咪做

扮明搵你笨柒既就趁地淋啦
以前係半斤八兩做到隻積咁嘅樣,不過00後時代開咗調轉其實就如呢個post講,00年嘅心態係改變咗勞工嘅平均產出,價錢只係結果
死廢老搶出嚟博屌
如果一分耕耘係一分收穫,咁點解我準時9點返到公司,但唔可以準時6點返到屋企
不嬲0耕耘滿分收穫
我上一份工比宜家忙兩倍,但係人工只係宜家嘅85折,你話人工係咪會同工作量成正比呢
你點會下下知「做左令到個人有進步」?
講得岩, 我就係果d 落場做果d, 一齊賺錢
係啊,一分耕耘 一分收穫,咁人地肯收半分咪耕一半囉。你份糧包人朝9晚6架咋
OT有補水實有人肯賣血,但現實好多係要人無償OT

屌你做義工都有張獎狀/包餐飯啦
最多"醒目"同"走精面"咪就係早多兩代經濟起飛果期D人
老左就叫人要"捱得" "一分耕耘,一分收穫"
屋企又唔係等我開飯,我打份風流工同你扑心扑命?
時代變咗啦,做到十一二點又點?幫老闆下先換車定買多層樓呀
你唔耕耘 佢點收獲
剩係見到有五分耕耘一分收穫。
每一代都大把人認精學懶20年後仲停留緊喺原地
然後最痛苦個位係話為左你
揾到荀工邊個唔想
揾唔到又等開飯就要做住先架啦
你班收成期同我講一分耕耘 一分收穫,你個年代大撚把機會大把人賣拖鞋都賺到過億,又拎啲錢玩大富豪吸鳩人血玩奴隸制 判上判賺到盡,以前都有半斤八兩依家可能一斤得八兩
你都 ON9
未見過大把懶人上位?
公司工作做唔晒,應該係請多個人返嚟做,唔係叫嚇工OT幫你做。

你唔夠錢請人,你唔應該做生意

做生意要最低成本,咁你應該自己做,唔應該請人。

要搵人做奴隸嘅,咁應該搵個地方,提人返去用鎖鏈鎖住佢哋,然後打到仆街一日做20個鐘,咁樣就賺到錢。

所以全部野都錯撚晒
我3萬入
梗係無依個思維啦
你根本無比依個待遇我
屌你啦,以前班撚樣朝九晚五就叫艱苦奮鬥。
宜家班後生,個個未畢業都幾份intern,出嚟比老世PUA,又搏又OT你唔講?
係咪樓豬太廢見唔到啲好搏嘅後生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞