依家啲年輕人愈來愈冇「一分耕耘,一分收穫」嘅諗法

354 回覆
113 Like 2242 Dislike

我地就耕完收鑊
穫就老細收
只係唱比男人聽
女人半斤八十兩都重得。
唔需要一夜暴富我淨係要出幾錢糧做幾多嘢
你講嘅有道理,但唔係真理

睇返而家香港五六十歲個班,好多人努力所以有啲成就,但更多人努力極都生活得艱苦

所以唔好拎收唔收益升唔升層嚟綁架其他人,我而家準時返工放工大把時間經營所謂「正職」以外嘅人生
咪玩啦
你返工係咪做足8個鐘
好多人真正做野時間4個鐘都無
你都幾無知
公屋出名多有錢人
Google半斤八兩,原來係1976年,香港人都畀人剝削咗幾耐
咪屌鬼話要外勞
此Post 已完
網上眼見大量放租吸血鬼、炒賣撚、兒子、賣相雞、股神,甚至一啲不學無術嘅KOL,都可以輕輕鬆鬆搵快錢

邊有人仲信「一分耕耘,一分收獲」

啲人仲返工只係為咗糊口

其實好可悲
亦都好多廢人好勤力咁做足8個鐘,但得2個鐘有效輸出.........
你食撚屎啦
以前唔努力搵錢真係窮足一世 乜都做唔到
而家就算唔努力 其實都大把娛樂
求其打份hea工都可以一年兩次旅行
耐唔耐一餐貴嘢
就算努力多十倍又唔見得生活會差好遠
咁緊係選擇hea啦
又混淆視線
返工要認真我好認同
但只限返工嗰8個鐘
收工就byebye 第二日再繼續
用肯唔肯去OT去衡量一個人嘅責任心同能力係勁撚唔make sense嘅一件事
80 90 後用大半世人證明係唔值得為老細賣命,00後呢D先係正確工作態度
我想返香港OT 為中國出一分力
啲細嘅唔爆鑊已經當執到啦 叻嘅都走哂留返喺度個啲你知咩料啦
我啱啱出嚟做嘢都覺得可以憑我自己嘅努力同勞力去獲取收獲
結果原來只有奴力
有無收穫就唔知, 但千祈唔好耕耘 我由細到大都班同學咁講
OT係最撚on9既事
上一代班人 連電腦都唔識用
最新一代5歲都識玩iPad

老一代班人有冇好反思過自己點解咁廢 5歲不如?
見過幾多努力過的人被埋沒
做好當應份無人讚 但做錯一次就全部抹殺
識擦鞋搞是搞非反而上位快
唔怪得人
你睇下利豐間垃圾嘢
以前就係賺資訊差
一有咗Internet即刻收皮
完全反映咗香港上一代食古不化
耕你老豆,耘你老母
我梗係唔信
你識得Leverage 一分耕耘幾分收穫
咁你仲會唔會戇居居咁一分耕耘expect 一分收穫
邊鳩個吹上一代肯捱
個個朝九晚五就走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞