依家啲年輕人愈來愈冇「一分耕耘,一分收穫」嘅諗法

354 回覆
113 Like 2242 Dislike
依家嘅新一代,對工作嘅態度同以前真係天壤之別。成日聽到話佢哋淨係想用最少勞力賺最多嘅錢,OT對佢哋黎講似乎係災難,有事唔肯番公司幫手,成日show出懶懶閒嘅樣。

反觀上一代,科技未咁發達,工作選擇都冇咁多,但佢哋嘅工作態度真係腳踏實地。就算係做啲好普通嘅職位,都會盡心盡力去做好,從來唔會hea。

依家啲年輕人成日都講,自己嘅付出同收穫唔成正比,但係有冇諗過可能係自己冇努力夠呢?
認真答你, 就係以前科技未咁發達,咪信咗, 而家資訊一流通, 原來係當人水魚
舊時收緊一萬人工真係做反1萬能力ga工作。
依家一萬人工但要你咩9都識做
田就我耕,獲就你收
你姦撚埋佢
80年代已經有邊有半斤八兩咁理想嘅講法
香港OT多數都無補水
點樣叫一分耕耘 一分收穫
年輕勞動人口大量外移
班老闆同中層冇曬人礦實屌鬼嫁
一係加人工一係就自己做囉
買 bitcion 等退休
佢哋唔想ot 咪令佢哋唔好ot
改遲個放工時間就唔算ot
因為呢個世界貧富懸殊差距嘅巨大
令好多人放棄 絕望 少子化就係另一個效應
舊時代資訊唔發達 你睇唔清 想像唔到個差距
瞭解唔到自己點樣被玩 睇唔明個遊戲 只係好慘唯有努力
而家資訊同知識發達 差距具現化
能夠讓更多人清楚明白 你係點樣被某啲人建立嘅制度奴役玩弄
成個遊戲係咩一回事 能夠預料到自己終局
你勤勤懇懇 努力耕耘 窮十世之功
都比唔過一啲人十歲收到嘅生日禮物
係咁㗎啦 唔好怨 自己諗計搞掂佢
唔識AI 就去學 用AI取代晒啲人就冇呢個問題
依家係一分耕耘完 得半分收穫
用EV值黎講「一分耕耘 一分收穫」
長期玩落去係輸 仲俾咗個假希望人
以為付出咗就有回報 仲要回報上限只係收回成本
呢個心態係咪仲要保留
知啦知啦
放棄e代年輕人arma
ed廢po仲有咩討論價值
咁上一代耕耘完都係咁窮嘅
一定係冇耕耘過
真 老闆自己落場做囉
因為唔覺得有收獲
鑊就有得你收
係咪搞錯咗?
係個世界無一分耕耘 一分收穫嘅玩法
仲妄想有呢個諗法?
如果可以好似警察咁OT補水,我日日OT有咩所謂
係。因為太精
而家雖然係香港人去大陸消費多,但歸根究底係大陸人力低賤。
所以大陸人而家用身體勞力去換取金錢,掉返轉香港人就覺得咁樣好唔值。
垃圾閪行業就梗係無人肯ot
收成期收撚皮就有你地份
所以咪一堆廢老挨撚咗成世最後咪又係洗廁所。
佢地好撚勤力喎,收穫咗啲咩?一身病痛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞