依家啲年輕人愈來愈冇「一分耕耘,一分收穫」嘅諗法

354 回覆
113 Like 2242 Dislike
投資落自己度呢 就真係一分耕耘 一分收穫
如果份工真係學到野 一段時間之內蝕底少少都冇所謂 啲同事係有料又ok好人嘅 大家互相幫助當係networking都冇壞
如果係啲濕鳩工 得個死做爛做 你蝕底越多 你老闆就賺越多但係都唔會分畀你 依啲耕耘留返畀你慢慢歎
香港IT界真係要整個陀地anonymous 得閒ddos、hack吓啲濕鳩公司 畀佢哋知道IT個價值喺邊
懷才不遇成日發生 如果唔係讀書嗰陣我哋邊使讀咁多失意文人嘅廢噏
依個世界不嬲都唔係最好嗰個一定贏 唔講人 淨係講product 大把product都係靠宣傳+天時地利人和跑出
你自己諗深一層 自己有冇能力伯樂相馬 你就知道對家都係同你一樣
咁多年生聚教訓 我都痛定思痛 要學吓點樣宣傳自己
第三個方法就係叫政府更放寬輸入外勞
大陸大把人無野做
起左樓主底,都係出下膠po俾大家吹下
不過呢句昆人,有啲社會經驗都應該知
人地一出世就爆機 你一出世就地獄mode 呢個遊戲有咩好玩
以前公務員有長糧 大假多一倍添
而家福利少左 唔通少左好多野做?
outsource 俾 vendor 咪更加貴
2023 呢
唔係 ,相反係因為成功個班都耕耘 或者更有效去努力,
所以普通人唔會有希望上流。
似啲想引戰作新聞嘅垃圾記者同所講謂專家
許冠傑個年代已經唱緊:
出咗半斤力,想話攞返足八兩
家下我搵食,邊有半斤八兩咁理想

仲依家d年輕人?許冠傑做長者啦。
你都有獲,不過係要大獲同爆獲就預你架啦
啲quality真係唔掂
耕岩塊田就係囉
我覺得呢個係一個例子
你會見到外企,甚至中資都好
資源(講得簡單d即係分錢)係可以分配得平均一d

港企係會斜左喺一邊
做一d唔係直接搵錢嘅位
好多時就會變左做打雜
仲要資源又少又冇同事support

老闆每年都會同你講公司賺得好少
然後你就會見到老闆日日靚車出入,sales team同事個個有樓
你都痴媽根
最好免費幫老闆打工最好
🤣🤣你個腦都神神地嘅
其實D癈老先係咁諗,乜都要著數左先
人地屌你喎,做咩啞撚咗
我箱最好貼錢
呢個係一個偽命題 人生唔係投資唔係賭錢
你投資可以唔做 但係你唔返工就會餓死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞