係香港揸咗一星期車,終於明白點解日日炒

291 回覆
78 Like 299 Dislike
理論上係咁但實際上冇可能
除非你行德國autobahn
喺快線死踩爛踩啲車就會自動縮入慢線讓路,喺日本都唔可能發生(車流量高嘅情況)
泡菜呢
馬路炸彈香港唔揸,去日揸
車流量高同意

不過香港好多時都係一部車係前面拉龍
由其啲中港佛唔知係咪返得大陸多, 掉撚轉係右線碌80
你係咪望落鏡望得夠密,係咪夠快讓返條快線出黎先?定係俾人推先肯讓?

我屯公行緊90, 係倒後鏡見到架GT4 ,好似一蚊銀咁大,唔駛三秒之後,佢車頭已經推住我車尾。

自此之後,就算前面無車我都會入返中線。
閃大燈唔係代表讓你咩
有時d車想插入嚟我都係鬆油閃佢一下
佢都識做爽手入
我咪問緊呢個問題囉
左線慢過我又多車
我渣緊路牌限速+5~10km咪即係俾緊油
我問係咪可以a. keep住條線定 b.一定要返中線
你就話一係a一係b
有啲撚樣cut 線,明明後面大把位,係要加速係你面前片入去
咪話要睇你前面有無車
如果無乜車可以行+20 你就死番埋入中線啦on9
大陸有D車cam片 好爽 有D 高速夾硬加塞 車主直去 對方炒到飛起
都係對方全責
揸咗咁耐車未遇過你呢啲情況你都幾黑仔
10次遇到呢啲情況10次佢都係有心讓我

收慢 慢閃係讓你俾你過
若果快閃兩下就即係叫你唔好出
喺連登仔口中香港揸車真係好唔和平

同出邊現實情況好似平衡世界咁
如果中線冇車一定入中線
但如果見到後面架車好似架GT4咁一下推到上黎,你行緊快線而中線前後近距離都冇車最好唔好讓,你cut去中線讓佢嘅同時如果佢都cut去中線打算扒你就好容易炒
香港人一向支持政府嚴正執法
少L 左,成個日本=2個廣東省咁大,1億人。。咁都叫地大人少
冇分快慢
香港閃係warning
咁我可能形容得唔好

着幾下大燈 就係讓你
閃就係警告你唔好走出嚟
聽落似係
係後車預先入線,知樓主妹下妹下,幫樓主頂住後車等佢安心入線
因為你係佢前面,佢一定係讓你
如果要過你一定要快線走
如果同線抽頭過你炒車佢就硬食
見親啲佛不論中港都鍾意冇車都行快線
今朝就係有架佛行快線畀架bmw推,兩架嘢一前一後一齊畀油去到140+但第三線明明大把位可以讓(嗰個位4線)
我喺後面直接cut去二線快過曬佢地(成條二線都冇車)
真係唔知班人諗乜
利申:前面就出highway所以冇慢線扒頭
撞9佢
寫到明加塞全責抵撚死
你識打燈先cut中線架麻
我都同意
不過見有人講啲阿媽係女人嘅嘢
我簡化做幾個point clarify先

1. 我講keep快線唔代表慢,快線慢渣仲有咩好討論

2. 後面有車推,我一定入返左線,不過講緊我都已經稍微超速,後面渣幾快就佢自己諗喇

3. 假設條路行100,中線車行緊100,正路想爬頭就cut右行110,爬完頭返中線行返100。我想問嘅係
a. 快線係爬頭用,左邊keep住有車嘅情況下,係快線keep住110,算唔算係永續爬頭嘅動作?
定係
b. 唔可以。如果想keep住爬頭,你一有空位都要入返左線,最多再cut多次爬頭。呢個係我friend講嘅,而我係覺得有啲蠢而且仲危險
態度問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞