係香港揸咗一星期車,終於明白點解日日炒

291 回覆
78 Like 299 Dislike
之前剩係日本自駕過,感覺輕鬆自在
近排買咗架新車,係屯公揸咗一星期已經深深明白點解日日炒
4轉3個位真係好多人地板油尾位先插入再嚟過重brake
丁九落屯公,明明到線位就cut中線,後面個架未到線已經cut出嚟仲要閃我大燈
成個亞洲好似得日本揸車咁禮讓
其他國家好多都係亂鳩咁黎不過香港地方細 特別多車加劇左呢個情況既出現
香港人仲要好鍾意篤灰,一有少少野就放上網公審你1823你,而家揸車仲慘過做賊
連登狗:我伸張正義 減少馬路炸彈

實情係連登狗全部當自己交通警
日本就地大人少,香港人多車多
啲馬路炸彈扣分扣哂佢咪少啲車囉
之前剩係日本自駕過,感覺輕鬆自在
近排買咗架新車,係屯公揸咗一星期已經深深明白點解日日炒
4轉3個位真係好多人地板油尾位先插入再嚟過重brake
丁九落屯公,明明到線位就cut中線,後面個架未到線已經cut出嚟仲要閃我大燈

香港人膽少怕事
其他地方就算深圳
如果你想係前cut實撞鳩佢
加塞全責
睇人仆街最撚開心
第一日上來
比人閃即係你動作慢囉,我日日返工都過果個位從來未比人閃過
閃嗰下個意思即係叫你去馬,佢响後面擋住
咁我認我慢既,個時踩住70跟住架巴士
一到線位咪踩油cut中線,點知後面條撚樣唔跟隊,晨早cut出嚟
我feel到佢好撚有敵意
之後cut快線地板油走咗
一定要cut出中線?
你入屯公前係左線定右線
如果係右線可以一路直去唔洗cut,過一段路先會會合左線

有9成人都係咁,死要cut出去中線
明明前面無車都死都要cut出去
無論係大車定細車都係一鳩樣
條氣順唔到
丁九支路已經右線跟住架巴士,左線記得仲有架慢車,落到屯公有位咪過中線囉,點知係後面條撚樣急到賴咁
Btw 丁九支路落屯公條慢線好似有鬼咁,明明冇車d人都硬係要cut 出去
係因為仲地有法例
例如深圳寫明匯合線一邊一架
唔跟規矩負全責

香港你夾硬撞埋去多數自己輸
香港硬cut一樣輸
咁我支持你做
最後希望個官俾你贏 所有開支claim到對家
Btw我支持做馬路判官既
https://www.hklii.hk/tc/cases/hkcfi/2011/873
未必,繁忙時間你唔肯一邊一架就算你係支線車撞左都可以打甩
不過差佬一定係咪都告咗支線車先,唔肯一邊一架嗰架亦都唔會有下場
試過啦 上庭機會都無
對方直接賠
美國 台灣仲癲

其實香港係有一部份人好進取 但大部分都係好和平
講日本係禮讓之都 答您係 由細到大個文化都唔同 再睇下香港班傻閪就知幾撚自大
跟牌速行,你咪屌我囉,夠疆就撞過來,閃乜9,自己時間管理差,成日預到蚊蚊水水返工
見到有d師兄行屯公4轉3位出防衛術
親冇車個時騎住3同4線中間,等後面d撚樣冇得插
以前入屯公前右線係同屯公原有既線(唔記得中定慢)匯合
一入屯公就要cut
就算而家唔使cut線
D人慣左都係要cut
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞