係香港揸咗一星期車,終於明白點解日日炒

291 回覆
78 Like 299 Dislike
有source
所以好多人話如果係香港揸得到車唔炒
去世界各地其他地方自駕都冇問題
油尖旺又唔驚喎,快極有限啦,最多咪拉花
屯公非煩時車手踩住過百驚d
香港勁多揸車都係仆街嚟
硬cut 打尖 響喉 快線撚 (特別係行快線嘅泥鬼/貨車)
其實成條屯公條左線都好似有鬼(無論出定入
日本人口超過100,000,000都叫小人
日本地方細過澳洲加拿大好多
人口係佢哋嘅四五倍
東京仲係其中一個人口密度最高嘅城市
真係只有連登天才先講得出咁嘅說話
其實唔關人多車多事,根本就駕駛態度問題啦
東京都內一樣人多車多,都冇香港咁樣日炒夜炒
雖然唔係咁鼓勵雪藏牌走去日本揸,但會話日本揸應該會安全過係香港
師兄之前日本邊度揸
呢個我都想問
平時放工時間
係快線揸緊牌速or多5-10km/h
左邊唔少車,車速稍慢過快線
呢啲情況你哋會唔會cut返左線行

有frd講話咁都要cut左,讓返快線出嚟
但我諗唔明
當車流多到塞果陣,都會係四線全塞
咁條路介乎塞同未塞之間嘅時間
啲車都會坐實快線架
郊區渣車 咪覺得日本易揸囉
叫佢地入東京都渣車 咪同香港差唔多
計埋歐英呢
廣東省揸車打燈,好少後車會篤油唔讓,係香港人揸先咁西
喺商店街附近揸車仲難過喺油尖旺揸,佢地個文化真係老鳳唔睇車等車自己讓
係日本揸車係享受
香港揸車係難受
只要你前面冇車就要讓返條快線出黎
話知你踩緊200
你都on撚鳩 全世界讓人都係閃人架啦,個撚個都錯,得你啱撚曬,屌你老母臭化雞
揸一星期就唔好評價住
你自己路面經驗都唔夠
小小事都會自然放大
香港揸車小心DC9 白色Teslun同埋堆中港牌
基本上都小咗8成意外
勁多巴士 & 大車喎,定係你左線爬頭
你真係唔識,大陸啲人篤油篤到癲
過百你都驚
你坐番巴士啦
一係死番入慢線

個個行80 條屯公唔洗行
香港人本來就係特別閪
我有車就大撚晒
香港算好架啦,雖然大家都冇乜默契,但起馬有d距離感先

廣州,越南嗰d,3條線平排4架車,燈口位隔住10cm咁行,仲要有得攝就格硬攝
呢個係法例姐
成條路真係冇車你理得我邊條線
但睇鏡見後面有車上緊黎又明顯快過自己既就真係唔該快啲讓番出黎

唔想比人阻住但又自己阻住人果啲正仆街
好明顯係你慢又行快線啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞