係香港揸咗一星期車,終於明白點解日日炒

291 回覆
78 Like 299 Dislike
香港屯公夜晚你中線行過百都有人推你
真 唔比油請去翻左邊
見到呢個post咁都負評就知班司機冇撚得救
應該多數人負皮我香港都未揸過就死去日本自駕啫我自己都覺得其他人唔好學我
咪傻仔囉
香港算好的了,你去了中國大陸開車,那才叫真他媽的地獄
死返入去左線啦, 又唔係爬頭
你行70跟住架巴士有咩問題
同埋幾時學車教你到線位就cut線
唔係睇路面狀況
根本抵你俾人屌
你都on撚鳩
要屌鳩我都搵d合理既野嚟屌啊
路面情況喎,我寫得個2句邊交待到咁多野,唔好自己係到FF
其實全世界大部分文明國家都係車讓人
咁你答到行70跟住巴士行有咩問題未
做乜一定要cut出嚟

同埋你俾人閃得,就得2個可能性
一係你動作太慢妹下妹下
一係你cut完線收油阻住條路
總之就係,人地俾你阻住先會閃你啫
我真係唔識答佢個弱智問題
做咩唔撚跟住架巴士,有冇師兄代答
果個位係防影相
果條大上斜左邊有2個避車處
個位深到班差佬可以泊架警車係入面
路面完全見唔到
所以以前好興坐係果到玩雷射槍測速
所以習慣上,多數車會過左第2個避車處先加速
過百行左線啦
日日搭車經過老龍觀塘方向獅隧入口都係咁
連我自已搭嗰架巴士都係咁
條慢線唔塞就有鬼啦

自己揸車真係晨早轉定先費事後面屌
熟路一定係過埋第二個避車處先開油
不過要慢慢揸咪行左綫
到要開油,前面有車阻住,到時再cut右都大把時間

講起少欖上斜
一定要講好多傻鳩係小欖轉車站出嚟一定要抽出去快綫一樣
明明條巴士綫係一部車都無,就硬係要抽出去先安樂

同汀九會合屯公嘅情況有異曲同工之妙
左線無車就行左線
成條路無車,就算你行過千都係行左線

好多人覺得自己行幾快幾快就唔洗行左線
其實唔理你行幾快,如果唔係扒頭,請你行返左線
台灣仲地獄
汀九出嚟真係好搞笑
明明屯公匯合之前3轉2就係方便汀九出嚟唔一定要cut線

結果班粉皮都係要一嘢cut出快線, 但行80
In 2023, there were approximately 82.45 million motor vehicles in use in Japan, continuing the series of record registration numbers.

Japan/Population 125.1 million (2022)

4.1 * 125.1 / 82.45 = 6.22 deaths per motor vehicles

There were 810 383 vehicles licensed in Hong Kong at the end of 2022
HK/ Population 7.346 million

1.5 * ( 810383 / 1000000 ) / 7.346 = 0.165 deaths per motor vehicles
PK... 計錯數...

Japan:
4.1 * 125.1 / 82.45 = 6.22 deaths per motor vehicles

Hong Kong:
1.5 * 7.346 / ( 810383 / 1000000 ) = 13.597 deaths per motor vehicles

香港燃...
個個左線拉龍咩
以前係一定要即刻cut線
而家係可以唔使cut線,行慢線
D人慣咗即刻cut
你係左線俾車阻,咁咪去右邊扒頭,之後入返左線
好難理解定係無能力cut線?

定還是你覺得三條線一齊拉龍係最好?

其實揸車好簡單
只要諗吓自己會唔會影響其他道路使用者
試吓企係其他道路使用者嘅角度諗
咁成個香港嘅揸車文化已經好好多

已經唔係講緊你揸幾快,手車要幾叻
依家係概念問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞