【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
今年會唔會凍薪?
pro grade出面都無入面咁高啦
公營pro grade都跟唔到政府pro grade
政府邊個工種要參考地盤雜工薪酬你好似唔明哩個調查係檢視新入職公務員薪金用邊個基數起點。唔係用黎檢視個mps
唔查即係會加
私院夠跟mps 仲要高你兩三個pt咁請人 再加bouns
下下出手高公院一截

講緊醫療業 關咩機管局西九科學園鬼事咩 佢哋本身就冇咁大條出路 冇議價能力
佢哋跳出去係咪老鳳加人工 大家本身個條件都唔同
失業
動態就業
財赤,所以向上先唔查

呢次好明顯個result係初級加最多
你既醫院得醫護 入面大把唔同職系嫁
唔好話人地無咁大出路咁睇人唔起 香港只係唔夠醫生護士啫
人地一樣有出路既
係 咁好做人工高 你去apply左未?
唔會啦 要拼經濟
簡單講 佢地set個機制有問題
對佢地做調整好有利
慢慢變左一個可加不可減既情況
中小企d數據亂鳩咁黎嫁
Post title和Job nature可以完全唔同
港資剝削又嚴重

有大企業先有正常數據
我只係出聲啫
另外我都apply緊同我同類型既政府工
希望可以做你同事
你仲未明連登logic咩

想公務員減人工個時個市就係好差,行行減人工失業率高,公務員嚴重overpaid

講自己份糧個時個時個市就係好好,年年加20%+幾個月bonus,公務員人工咁低洗撚去做
我以為佢會拉返勻啲總數嚟睇
有冇連結睇吓佢條數點計?
10年前食個M記都係$20出頭
物價升但人工唔升先係最離譜嘅地方
今年睇嚟會全部凍薪
如果水平調查個結果出嚟係公務員同私人市場相對應嘅職位差得多嘅咪照加
上次做呢個水平調查就淨係加左一部分高層
停加幾年都唔奇
上次已經2013
依十年用薪酬趨勢加左咁多
高層其實一早已經高過出面好多
唔出糧比公務員都唔見得政府啲錢有用岩地方
咪又係比大劣人 比專才 搞下啲低能活動
總之自己人就食屎 外人就比著數
結果講個條友咪又係侍應保安糧地 例如死監躉ta
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞