【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
唔好撚做囉
普通警察唔加
國安經費都要加架啦
唯有小心D過馬路
唔贏邊個去做?
為愛定責任呀?
見咁多連登仔 搶住入就知啦
嗰啲仆街公務員加咗人工咪又係搵過另一個藉口
根本公務員人工升唔升對私人市場冇影響
私人市場title inflation好多年
Assistant = intern做一、兩年
AM只係officer對上,做幾年跳下槽就有,都唔係啲咩好勁嘅職級
即係做水手前幾年出60個月糧
會令海事處啲船員變5倍糧?
我覺得應該用職能對職能比先公平
例如啲人話政府「工程師」已經係私人公司Section Head
我話加多幾次都就快到啦
如果真係好好pay,點解仲會淪落到全年招聘?

ACO全年接受申請直至另行通知
https://lih.kg/3519501
咪係 佢地個個都有鎗架
你以為人地普通文職呀?
佢地已經好屈機下
點解唔試下政府補貼跟唔足mps既工出番政府糧?
或者好似老師咁 一定理跟政府人工表
到時啲公司bid job都會預番成本報價
Winwin
連登班傻閪識閪分
你講完佢地之後都會繼續loop「抵死呀!唔做調查 直接減你人工
佢地強調大公司阿
知唔知大公司呢啲位既之力係乜野水平

政府同職位嚴重overpaid唔係第一日既事
工作量黎計係好pay喎,有手有腳就做到
最尾咪又係加,然後連登仔好嬲好嬲
事實上都係
佢升 有機會帶動其他大公司一齊升DD
佢跌 100%大圍一齊跌
真私人公司係趁勢review 個位,個位真係有需要先睇有冇人平調,無先再揀蟀升人
建議閣下唔好咁離地,個個跳槽就升間間公司咪年年唔同人?
係,定你覺得唔係?
事實上 政府人工開支 已經就黎頂唔順
根本再加一定會崩潰
冇晒賣地收入,撚有錢加人工咩
係外勞阿
拖低左個基數好多好多

我睇果個地盤宜家多左80個外勞之後
全場工人(約400個) 人工都減左100$/day左右

我細細地一個盤都入80件 仲未計機場果D 已經大批量推左外勞
我意思supervisor level位即係好多
如果既然個個都升到 倒金字塔
加返個monthly allowance先啦
屈咩 本身醫療業就係咁既人工
間間私院出手都高過公院
有邊一行咁壓倒性
仲要出私院人工多左 野又少左
同衛生署比又係痴線既 同位同人工 大院既升職位 細院既工作量
公院果班根本全行最underpaid 屈條撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞