【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
港共最離地就係公墓猿職系架構
EO1多位過EO2
再上嘅所有位加埋又係同EO1差唔多headcount
代表只要你入到EO2, 應該點都升到SEO
今年幾時知有冇得加? 完全冇消息
立咗23條 公務員做到實事 立咗功
值得加喎
我以前公司啲HR嘻嘻哈哈就一日,同事病假紙冇交都唔理啲嘢推晒俾assistant做,得閒搞下員工活動,好fun
政府多奇怪規矩,又有各種津貼,有啲部門又勁多人,計假、計糧、申領津貼可以煩死你

管人編更你去商場嗰類,有幾年operation 經驗就可以做super 25K,未計花紅
又可以溝下啲學生妹、mk妹,好過對住啲就嚟入棺材嘅政府司機啦,仲要俾人玩返轉頭
等6月啦
扎鐵工 有冇工開?
個堆直接同EO比較,實際上佢分門別類,盡量搵返同一個入職要求嘅位先叫對照職位
香港人不嬲成日跳槽,流動性好高

閣下公司喺啲蚊型港資,有啲幾十年都唔轉工做打雜admin嘅師奶?
所以連登仔成日淨係望著班公務員想佢地死
唔諗下一減ha其實都一齊死
前2年凍薪醫療慘撚到
做又佢地做
凍又一齊凍
人工太高 唔敢講出黎
支持公墓猿減薪,睇全香港打工仔一齊仆街死
算啦, 你諗下叫你安排自己加唔加人工
你會點做??

最後好大機會係繼續加, 然後加稅
ACO職系係金字塔佢可以管嘅下屬仲有CA、CSA、workman、司機、contract
銀牙
呢幾年人力市場缺
人工升到巴巴聲
私人公司做得好,有錢賺就加得多?
你真係信?
成班又想借意令人仇恨政府
國安23條麻煩摘名
醫管局既人工已經跟mps
仲講咩獨立加人工

金管局 機管局 西九 科學園果班就唔跟
西九仲牙痛咁聲
應該話 次次都升20%呢個係公務員眼界
點解佢地可以有其他工種唔辛苦?
所以其實政府係一個鋤強扶弱嘅地方
不過佢地唔滿意
唔抵得aco高人工過佢地
要拉埋人地落黎

pro grade,departmental grade 嗰d先唔驚你
所以應該分出嚟各自玩
唔好拎成個公營醫療做班aco仔嘅盾牌
同職位有加咩?
即係一個so 位由平均3萬變左4萬咁?
同可加可減一樣 得加無減
經濟差就唔調查 經濟好就調查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞