【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
我想問個升係同職位平均值升
還是有條友走左,頂上果個要加人工坐果個位
但實際上同職位平均數無乜郁?
點解佢哋唔去填補空缺

逾19萬公務員 空缺率10%近2萬個
https://lih.kg/3670641
啲aco師出面咪淨係做到中小企啲文書仔
幻想到自己大企業so am位
兩個極端
私人市場高層高過政府好多
政府低層又高過私人市場好多
Officer升到M位幾錢人工到
補充,升多幾年
Aco呢類同可以同律師睇齊
普通老師可以同大公司sm睇齊
今年又加幾多?
真係咁撚好做又會咁多位
現實係即使好缺人
好多人都係過唔到面試
佢地心知查完升硬
到時 就要搵藉口 唔跟機制加人工

所以依家停左先
你都傻既
岩岩先完左appraisal 加人工
根本係驚加得太勁影響社會觀感
班職方自己都驚
而家私人市場互搶人拉高曬人工
咁撚戇鳩嘅比較都秒五個正評
可想而知連登究竟幾撚多廢閪公務猿
人地林大總統直接講冇人工加班差佬冇士氣係23條執行上都唔好 你仲打飛機以為人地驚
你以為ACO係私人公司嘅clerk定OA?

aco廢極都3萬4,係私人機構呢個人工點止做aco野
私人市場title inflation咗好多件年
相同job function,ACO唔係相當於私人公司嘅clerk,而係function+officer

ACO要處理finance、人事、管下屬
管文職還好,編排司機行程就死得
做HR嘅ACO計糧計OT處理假期,相當於私人公司HR AM等級

港資HR AM都有25K-30K啦,如果有雙糧/bonus其實同aco差唔多
私人工HR AM使乜12年先升到

大型少少嘅港資officer都出到2X K
ACO仲要做4年先20K

唔跳point咪即係拆散啲title俾人升職咋嘛,一係一嚟就頂point囉

HR assistant 15K
HR officer 20K
Senior HR officer 25K
HR AM 30K

自己望下私人市場開緊咩價
加埋bonus跑贏aco幾多年
係要減人工喎
咁即係加幾多
Aco師免費做反駁隊
點解唔加?

即時回覆架喎
唔洗等幾個工作天
唔想出賣良心宣誓,好似係

只返黃嘅企業,工種有:廚師、侍應、收銀
薪酬水平調查同薪酬趨勢調查係兩樣野
睇你點比
出面大企Director level 閒閒地都收2/30萬一個月

私人市場高層高過政府好多
低層低過政府好多
查完係咁就咁,影響因素包埋係咪財赤咩?
結果係加啲人屌兩句都係死狗咁凍薪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞