【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
金融肥仔?個個等炒wo
所以上黎都係當參觀動物園
好似睇住班猩猩表演計數咁
因為調查可能會跌人工 咪止蝕 本身都高得濟
傻鳩 政府係驚調查發現因為移民潮搞到公務員跑輸私人市場一大截 政府財政唔掂唔想加咁多人工所以先唔做啊
中五汪都26k,有料過好多大學生
單細胞生物 個腦得加同減?
由加5%變2%比你好冇啊
咁今年唔加23%講唔過去啦 由治及興喎
上面啲社會垃圾唔知頭唔知路就沖晒出嚟柒 笑死
ching應該好撚蠢 logic差到
cctoy話你知?
做撚到手軟 請唔到人
嗰班傻鳩見到有post講公務員
就係咪都踩左先

到現實見到公務員出post請人
就係咪都遞左form先
講野之前用下你個閪腦啦 呢幾年移民潮搶高咗幾多人工啊知唔知 政府年年都加少過私人(因為會扣減遞增薪額
而家似係驚個調查拉得太高焗貼番近多啲喎
連登仔黃 唔考
做17k 工因為唔想交稅畀中國香港政府
本身值50k
個個都想簽字效忠共產黨咩
明明23條由治及興 到時唔加返人工點兜
無業最黃
你班黃狗成日話政府點點點。

公務員都要維持生活素質,加人工係好正常。
明明立咗23條, 由治及興, 一切向好

on9
金融/保險一樣賺緊錢
香港入息中位數2024年20,000 vs 2000年10,000 (+100%)
政府point 6 2023年 20,165 vs 2000年11,820 (70%)

呢個只考慮同一個位咁多年既薪酬調整,姐係政府6月加個個,姐係政府2000年pt 6個條友係12k高過中位數既,依家係”downgrade”係中位數嘅水平,數據就話你知政府比私人市場係平均每年都lag 0.x%

定Ching 你lag market 得好勁呀
無可能 一定加
sor我講緊係fresh grad 8,9皮最搵錢個d位,間間ibank 都炒左十大半,上幾星期美資law firm 成條ipo m&a 幾十人起左,同星期幾間一齊出手,個到個個都搵幾球野

係有聽做下loan retail operation個d ok既
sor我講緊係fresh grad 8,9皮最搵錢個d位,間間ibank 都炒左十大半,上幾星期美資law firm 成條ipo m&a 幾十人起左,同星期幾間一齊出手,個到個個都搵幾球野

係有聽做下loan retail operation個d ok既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞