【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
政府今日宣布,行政長官會同行政會議決定,全面接納公務員薪俸及服務條件常務委員會(薪常會)報告書有關公務員薪酬水平調查的建議,不進行本輪調查的第二階段工作。

薪常會較早前提出建議,鑑於現時勞工市‍場出現嚴重且前所未有的波動,影響市場上的薪酬安排和水平,繼而影響從市場蒐集的與薪酬相關數據的合時性和準確性,加上政府近年推出的引入人才和勞工的措施對回復勞工市場穩定的作用亦有待觀察,因此現時不適宜進行本輪薪酬水‍平調查的第二階段工作。

薪常會於2020年決定接受政府邀請進行新一輪公務員薪酬水平調查,並採用兩階段方案。第一階段工作因疫情影響而受阻,最後在2023年年底完成。薪常會及後於2024年2月6日,就是否以及何時進行第二階段工作向行政長官呈交第六十六號報告書。

https://topick.hket.com/article/3739879/%E3%80%90%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E3%80%91%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%B1%BA%E5%AE%9A%E4%B8%8D%E9%80%B2%E8%A1%8C%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E8%96%AA%E9%85%AC%E6%B0%B4%E5%B9%B3%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E9%9A%8E%E6%AE%B5%E5%B7%A5%E4%BD%9C?mtc=10012
公務員: 我地唔加,私人市場都唔會加
公務員工會聯合會總幹事梁籌庭指薪酬水平調查每次結果會影響6年薪酬,如今經濟波幅比較大,「恆指每日升跌幾百點」,同時搶人才措施無可避免短期「扯高」機構工資,但農曆新年後如經濟回落,薪酬水平調查結果又可能回落。他表示不少職方亦支持不繼續第二階段調查,但指此舉不等同不做調查,只是應該在經濟較穩定時再調查,避免長時間影響工資結構。
提醒公務員工會而家有23條,唔好意思煽動呀
最後咪又係加
由治及興緊唔係以為會減人工啊嘛
定係擔心數字係下跌?
經濟好就參考 經濟唔好就唔參考
呢個係每6年一次既benchmark
唔係每年一次既apa
不進行調查
直接加
似擔心數字係升
出面搶人才中高層加幾多人工
加我哋人工其實係為大家好
升同跌因素都有
唔一定係跌
但政府死跟結果就好易引起任何一方反彈
博唔過
人哋係擔心減人工

公務員工會聯合會總幹事梁籌庭指薪酬水平調查每次結果會影響6年薪酬,如今經濟波幅比較大,「恆指每日升跌幾百點」,同時搶人才措施無可避免短期「扯高」機構工資,但農曆新年後如經濟回落,薪酬水平調查結果又可能回落。他表示不少職方亦支持不繼續第二階段調查,但指此舉不等同不做調查,只是應該在經濟較穩定時再調查,避免長時間影響工資結構。
睇完都唔明
不如唔好調查失業率
減一半人工 唔洗查
咁幾時再做又無講?
係加得太多,斷層嚴重
「恆指每日升跌幾百點」

近6個月都係15000~18000徘徊,而且2%已經係300點,根本都多9餘
將差果啲公司去除咪岩
同埋佢地調查點可能淨係搵大公司
香港咁多中小企無得加中層管理人員好多年無加
佢地只係tick加人工果part
變相幾乎年年加 不論高低薪
複式效應下近廿年升幅好誇張
做唔到公務員既連燈仔,任何時候都幻想公務員應該捐身家黎返工
佢個調查2019開始做 唔會係升啦
睇返佢解釋都係市況不穩定所以唔繼續調查
即係發現bench個數太低囉
幾年後Aco師頂薪都40k

高過一個中型企經理級
集團管理餐廳入貨連人事果類經理得廿幾k

差距太大
而家做調查 中高層一定係咁加 人才供應不足
但庫房赤字都咁嚴重 仲加就加速玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞