【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
影響士氣呀
市升就review加人工
市跌就暫停review避免減人工
是不是這樣的邏輯?
仲未明咩
好似有一堆連登仔唔識分薪酬水平調查同薪酬趨勢調查
其他國家公私營唔會痴住,公務員唔加,私人都會加。有時政府要焗住加人工/加benefit 去追私人個價
會調查,不過唔公佈
總之一講公務員人工就要出嚟抽左水先
你都識講公司scale啦 咁就用返同scale嘅企業嚟比啦

用返馬會 中電 太古 果啲admin仔嚟比
admin officer起薪已經廿中啦 40k邊洗等十幾年呀 未計bonus喎

根本有能力嘅人唔會考慮政府啲低級位
冇能力果啲就淨係識酸人 話人地人工高
公務員同私人市場水平差距太大?
你同差佬工會講?人哋直接同超仔傾
依加擺明驚個調查加太多比人屌先唔做啦
前年個薪酬趨勢調查高層一下加7-8%比人屌到仆街唔敢照數加 真係要輸打贏要果次就會照加啦
都提醒番連登仔而架有23條 。唔好煽動呀
U你點知的
連登仔係社會頂層知識份子佢地都唔識分
咁就真係好難明
今次係職位對比,肯認真做aco係要㩒底幾pt, 但係中層eo唔會郁,相反係chief 乜chief 物因為搶人才會加人工
薪酬水平調查

薪酬水平調查每六年進行一次,把不同職系的非首長級公務員(以職位級別及職位屬系分類)的薪金與私營機構相類職位的薪金作比較。
而家aco 師喎
出面搵個管埋人事既同佢做比較直頭抬舉左aco師
另外出面admin officer唔升職可以有40k?
果個應該係admin assistant manager
工作性質完全唔一樣啦
即係任作?
公務員幾時都要贏
你個邊跌啫,班中高層升到發發聲喎
你已經中咗佢嘅計佢就係想講波動,唔提之前3萬點跌落嚟
係香港啲無良老細會搵藉口唔加人工啫
政府加佢未必加
但政府唔加佢就有藉口唔加
人地私企係高層做得好 有錢賺咪加得多
依家政府做到財赤都想跟
最多咪兩年一次過加 5%
今次唔加冇野架喎
Aco 想拍埋去馬會做admin officer?
Assistant 打什算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞