【公務員】政府決定不進行公務員薪酬水平調查第二階段工作

364 回覆
21 Like 94 Dislike
即係唔減人工
公務員繼續肥
其他工就繼續瘦 係咪
Post 出左 連登仔又要衝出黎屌教畜
有幾多個位係pt 6 max?

唔使計跳point?
其實你知唔知點解佢要用pt 6黎計呀??
輸打贏要
起馬蝕錢係唔會仲有得跳point 又加人工
跳point/升職唔會反映係成個中位數,個d係反映係你係成個入息分布既relative scale 個到,你十年前2皮依家4皮,同中位數無關,問題只係十年前你個個位依家開緊幾多
私人工唔加人工=閪工
呢三年留任加10%
跳糟加30%係基本

除非你廢
本地IPO 唔洗講 短期內唔轉就玩完
佢地要轉都唔難
research 果啲都請唔到人
上面鳩吹嘅人有幾多人睇過第一階段調查報告

https://www.jsscs.gov.hk/reports/ch/66/Survey_Report_c.pdf
Resident入職6萬8 wor
點有得比
靜啦又揚
都係supply唔夠嘅問題
如果醫護人數多到公立位都要搶 你估私家仲會唔會出咁高人工poach人?
要轉都唔難?!知唔知之前香港IPO market 幾大,covid 前5年有4年都係全球第一重多過美帝,依家跌左9成,排印尼後面

下面24歲條女係Goldman,名牌U靚CV都搵唔到啦依家 識MD grade 搵成年都搵唔到返老家退休算,Ching 你真係呢行?

據《彭博》報道, 招聘公司Robert Walters董事總經理John Mullally 稱,在香港尋找工作的非入門級金融從業人員數量為「數百人」,預計未來還會有更多裁減人手。過去18個月裡,高盛集團、摩根大通和花旗集團在亞洲進行了多輪裁員。

另一位則更進一步。 去年,24歲的楊小姐失去了一家全球投資銀行分析師的工作,她花了幾個月的時間尋找工作,在諮詢、風險投資和私募股權公司進行了大約10次面試,但沒有成功。 隨著每月2萬港元的租約即將到期,她決定搬回內地與父母住在一起,並在傳統金融之外尋求職業。

「競爭比以前激烈得多」,她表示,如果你在市場上有一份私募股權工作,就會有數百份前銀行家的簡歷飛來。

原文網址: 香港銀行家據報成迷失一代 1份空缺數百人爭 有專才返內地轉行 | 香港01
你覆嗰條撚樣係波台反駁師嚟 同佢認真就輸了
認真左
有一期啲人貪文職(當然仲有高層話攞有查案經驗嘅人去查富戶),由紀律部隊轉去房事主任,但係點識對人呢,結果死死去轉返去,房事主任嘅職系唔再夠膽收咁多紀律人

另外做私人物業管理會唔會易入就要一期期睇,睇in嗰個仲唔仲意
有冇懶人包
擺明就係輸打贏要
升就查查查
跌就唔好查
咪咁樣
你鍾意啦小朋友
費事教精你
依位波台手腳講得好啱
爸打做好好既行業 前途一片光明就另計啦

早幾日先有post講緊教育局係咁多政府工之中流失最高 空缺最多既工如果真係咁易做 真心建議大家一齊入去做
建議你分享多啲
雖然睇而家個社會工資中位數都睇到政府人工離地
連啲基層post做多十幾年唔升都高過中位數75%
係 大家繼續交稅養公務員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞