我的英雄學院漫畫討論post(20)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
聖人/英雄主義/救曬全世界呢啲係後期嘅事
前期我自己唔鍾意嘅主要係係斯德哥爾摩,心智未成熟唔知應該要鍛煉,同埋驚爆豪但唔驚隻食到爆豪嘅怪
個人覺得三巨頭入面成個角色前後期描寫得最合理嘅只有轟
驚爆豪唔驚怪 呢點後尾都有講番啦 仲係爆豪自己講
69係睇重其他人>自己好多 救爆豪重要過救自己
咁都有得嘈?
會犧牲自己去拯救其他人嘅漫畫主角有好多,基本上會做呢個行為嘅角色都係你所講嘅睇重其他人>自己好多,但驚爆豪就真係佢本身性格偏弱勢/能力不足。
不過又咁講,佢呢種冇能力達到嘅利他主義同佢冇能力唔鍛煉就想入雄英做英雄又有少少match
再諗深多少少,如果佢真係利他主義,咁佢明明更加應該鍛煉自己憑身體成為英雄救人甚至直接做警察幫人
綠谷fans有咩唔啱聽屌細力啲
佢媽媽到底係咩心情
睇住自己個心肝仔打到就死
同埋綜合埋綠谷對爆豪啲行動 根本佢係將爆豪神化咗
爆豪係除咗allmight之外嘅第二個神,但因為成日蝦自己所以又會覺得佢黑人憎
爆豪初中啲態度係最過分嘅時期,因為綠谷咁廢但又唔驚自己、蝦佢都趕唔走,成個跟蹤狂咁嘅痴撚線人類

老實講睇返爆豪對其他同學嘅態度,如果綠谷唔跟住晒佢應該都只會不瞅不睬,唔會有太過激行為
所以佢兩條友一開始啲關係真係好扭曲
次次都打到斷手斷腳入曬廠又知個仔係癲
只可以幫佢打氣
唔操fit就一定係bug嚟既 但係心理問題都係睇作者點講
綠谷好型喎
唔止有腦
仲可以用行動實踐諗法
見到all might之前唔操應該係突出佢書蟲嘅特點, 同埋show到佢由皮包骨肯努力變到有肌肉個反差

動畫個一幕係好睇嘅, 不過似你咁講諗深一層就唔明佢點解諗唔到早啲開始操
佢仲要叫自己個心肝仔加油要打贏
我都feel倒佢好肉赤
仆街呢個post都可以有罵戰
講得幾好
綠谷係成套野入面最貫徹理想既人,佢真係癲,但佢所有既行動都係因為英雄理念而做,講堅定真係無人能及
仲要母親節果個禮拜出
佢用哂d時間分析英雄特點同追AM
呢個我覺得係bug,作者講過原本想佢做支援型英雄,可能改完之後無諗到呢一點
原本係想佢道具流
Mt.Lady係原女主
好過麗日
路人女主
麗日喺佢對民眾篇speech之前真係好路人好唔關事但係真係個一話之後就彈左上神枱
人氣都係低
我英公認女主係爆豪
前中期戲份太少所有戰役都幾乎冇佢既事
污點、解修師、紳士都冇佢份打
救爆豪冇佢份(但反而八百萬跟左過去又冇做過野
第一次大戰 死柄木、巨神兵兩場主要戰鬥佢完全冇份參與喺到同渡我傾計
反而佢篇宣言個情感衝擊真係bomb一下將佢變返女主地位之後佢都係靠講野令渡我放棄
佢應該做談判專家

其實當年漫畫睇到佢體育祭單挑爆豪係好期待佢會多啲發揮
解修師佢算多戲,但以女主黎講都係少得可憐
未成年主張果段speech其實鋪左好耐,所以一下爆出黎
佢冇份打解修,剩係同其他女一齊打吸力量個隻手下
不過都係見到夜眼死佢先有想變強救更多人既衝動
都見到麗日靜靜地進步
同意係鋪左好耐所以一爆就個情感張力好勁作者功力
記得當年追漫畫睇體育祭,爆豪同佢打完認可咗佢,仲唔再叫蔑稱會叫佢麗日
仲以為佢哋會有咩感情線結果後面完全係我諗多咗、零互動

爆豪仲搶咗佢個女主地位
我都記得個陣啲台仔開始吹爆麗CP
結果係完全0關係
見到殘火
好撚感動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞