我的英雄學院漫畫討論post(20)

277 回覆
2 Like 0 Dislike
我英少人睇係因為佢動畫做得太兒童向
其實佢漫畫原畫都有好多深刻嘅線條、好型嘅構圖畫面
但動畫永遠將成個畫面簡化,然後又搞到顏色好鮮艷好colorful

其實劇情我英唔算好驚艷,但都有唔少好出色嘅轉折/場景
可惜冇被發大,好似鬼滅同埋咒術s2,完全都係靠靚動畫去carry
鬼滅劇情更無聊都可以搞起,我英點解唔得?
我覺得太執著美漫風唔係一件好事

不過可能因為我英長篇啲,有成7、8季,budget無咁多,所以無計
我英已經搵骨社畫喇喎
One Piece同Naruto先係真正慘不忍睹
其實個人認為動畫已經算做得唔錯,當然打鬥你要搵鬼滅同咒術就一定冇得比,人哋都係用愛爆肝畫,但我英啲畫面都絕對係比下有餘

同埋我英最出色嘅位係角色之間嘅情感同文戲,呢方面平哥啲畫同構圖真係加爆分,而呢part都係動畫唔可能表現到出嚟
例如有時平哥會用一頁全頁好細緻咁畫出唔同人同時嗰刻做緊咩,但呢點係因為漫畫你先可以慢慢細看,做成動畫就變咗冇咗呢個驚艷感,畢竟冇理由靜止一個畫面幾秒,最後就分成幾個好普通嘅鏡頭解釋人物動作

另外我英冇乜人追應該關佢太長篇事,而家都第七季仲未係完結篇,好多人一開始冇睇開好難會有心追返晒劇情,另一批人可能係動畫派每次等佢出下一季都有排等,前面劇情都唔太記得嘅時候又追到比較平淡嘅劇情就自然熱情減退
同埋啲人唔鍾意啲角色性格同背景啊嘛
爆豪就算係人氣第一位都成日被人話霸凌仔、好撚嘈
火佬就dv男,綠谷都被人屌係聖母撚
主要角色咁有爭議性,唔係個個受得住
AFO奪取弔的身體是用了什麼個性?

漫畫線條靚勁多
我英動畫算超級好啦
一年一季 又有心整
平哥依D跨頁同意境果d不嬲畫得好
動畫都好多神作畫
不集都仲未番主線
連登冇人睇姐其實
日本銷量好似都長期top 10
個人覺得動畫6季入面,印象最深刻都係S2運動會 69vs轟、S3 69vs肌肉佬 同 afo vs ofa作畫最高質,S4 & S5就失色咗,S6恢復返水準
美國好似都好hit
巴打你睇返s5 班長開大個段作畫+運鏡先
1億銷量,國外佔4成
我覺得最差係講敵聯合個期
d作畫麻麻地 打鬥又垃圾
我本身想講動畫好似冇乜人追
漫畫不嬲都勁,最近先破一億

可能因為我推介過動畫俾幾個fd 佢哋都話太長篇難扚起心肝去追,同埋之前死柄木主場嗰陣個個都屌,又講到熱潮已退咁
啲劇情太正路,無咩好討論
越睇越平淡

又明知啲角色唔會死,無咩緊張感
唔係嘛ching 越睇越好睇喎
咩先算叫唔正路,我英行皇道漫得嚟又唔會同人撞橋,敵人又一直都圍繞敵聯合同AFO唔似其他長篇不停推啲新敵人出嚟無限輪迴

同埋twice同午夜嗰班英雄咪死咗囉,皇道漫唔會作到好似巨人同Chainsaw Man咁咁多人死啦
整體算好睇
但係回應返上面,點解推介比FD會無心機追?
我覺得係劇情合理好睇,但未去到極之精彩

我會覺得大部份時間都係5~7分
一去到講屌就3~5分
如果講爆豪或者轟係會8~9分
但一去到綠谷我覺得係5~6分

有啲似OP個情況
因為中間好拖又on9 隻屌好趕客 無d反派feel
以前死神藍染型到出水

睇到美國隊長死左之後無睇
我一開始都覺得我英幾悶下
但All might真係好撚型 搞到入左坑
打完第一次AFO之後啲劇情其實都浮浮沉沉
超能協會(?)個段我直情飛埋
係去到美國妹出場 69半黑化個度開始好睇番
乜野超能協會
即係有d位係好睇, 平均質素都OK,
但有d位真係好趕客
定係叫革命軍?
真係飛曬 無乜印象
解放軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞